Βόμβα στο καλάθι του νοικοκυριού το γάλα

Το γάλα απειλεί να τινάξει στον αέρα το καλάθι του νοικοκυριού καθώς οι τιμές του στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ παίρνουν ξανά την ανηφόρα.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Μια ματιά στα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις στο γάλα απο τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2023 έφτασαν το +26,42%, χωρίς να μπορούν να θεραπεύσουν την πληγή της ακρίβειας, οι μειώσεις τιμών στα ράφια το πρώτο επτάμηνο του 2023 που κυμάνθηκαν στα γαλακτοκομικά απο -0,05% έως -2,36%.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων σφυροκοπά τα Ελληνικά νοικοκυριά και το γάλα είναι απο τα βασικότερα αγαθά πρώτης ανάγκης, που δεν μπορεί να στερηθεί η καθημερινή διατροφή ιδιαίτερα των παιδιών.

Το γάλα πωλείται πλέον κατα μέσο όρο, ακριβότερα απ’ ότι στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τον Ιούλιο, το γάλα τσίμπησε + 9,9% ενώ η μέση ευρωπαϊκή αύξηση δεν ξεπέρασε το +8,4%. Αντιστοίχως το γιαούρτι ανατιμήθηκε κατα +11,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατα μέσο όρο το γάλα πωλείται στην Ελλάδα περίπου στα 1,40 ευρώ το λίτρο ενώ στη Γαλλία 1,07 ευρώ το λίτρο, στην Πορτογαλλία στα 0,84 ευρώ το λίτρο και στη Γερμανία δεν ξεπερνά το 1,10 ευρώ το λίτρο.

Οι ανατιμήσεις σε γάλα, γιαούρτι, τυριά, πονοκεφαλιάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα τα βρεί σκούρα με το τέλος της χορηγίας του Market Pass απο Γενάρη.

Εκείνοι ωστόσο που θα τα βρούν πιο σκούρα, είναι σίγουρα οι καταναλωτές, αφού στα δημοφιλή τυριά, όπως το γκούντα και η φέτα, οι ανατιμήσεις ξεπερνούν ακόμη και το +16,9%, προκαλώντας σόκ στον οικογενειακό προϋπολλογισμό δεδομένου οτι η λιανική τους τιμή μπορεί ν’ αγγίζει και τα 13 ευρώ το κιλό.

Η άνοδος των τιμών λιανικής των γαλακτοκομικών πάντως αντιτίθενται σε κάθε κανόνα της αγοράς, καθώς οι τιμές πώλησης απο τον παραγωγό, συνεχίζουν να μειώνονται αντι ν’ αυξάνουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.