Καύσιμα: «Έσπασε» ακόμη και το «φράγμα» των 2,25 €/lt η τιμή της αμόλυβδης στα νησιά – Σε ποιες περιοχές «ζαλίζουν» οι τιμές

Διακοπές με ακριβά καύσιμα θα κάνουν τον Αύγουστο οι Έλληνες: Ειδικά στα νησιά η κατάσταση μοιάζει να «ξεφεύγει» καθώς ήδη έχει καταγραφεί σε αντλία τιμή στην αμόλυβδη που ξεπερνά τα 2,30 ευρώ το λίτρο, ενώ κατά κανόνα φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα κυμαίνεται πάνω από τα 2,20 ευρώ. Μάλιστα, σε ολόκληρη την Επικράτεια υπολογίζεται πως θα βρεθεί στα 2 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, όταν ήδη οι τιμές πήραν αύξηση 0,10 ευρώ τόσο σε επίπεδο αμόλυβδης, όσο και σε επίπεδο diesel κίνησης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αν και βεβαίως στον ελλαδικό χώρο έχουμε μάθει σε «τσουχτερές» τιμές ακόμη και όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν πτωτική τάση, αυτή την φορά ούτε η παγκόσμια συγκυρία είναι ευνοϊκή.

Ως είθισται μέσα στο καλοκαίρι η ζήτηση αυξάνει υπέρμετρα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν αυξάνουν αντίστοιχα την παραγωγή και μοιραία οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα.

Σε ποια νησιά η τιμή των καυσίμων έχει… «ξεφύγει»

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα και συγκεκριμένα από τις 27 Ιουνίου, η τιμή του πετρελαίου Brent «εκτοξεύτηκε» από τα 72,6 $/Bbl στα 85,4 $/Bbl στις 31 Ιουλίου, δηλαδή αυξήθηκε κατά 17,6%.

Μοιραία και οι τιμές στις εγχώριες αντλίες «τσιμπάνε» μέρα με την ημέρα: Ήδη από την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 0,10 € το λίτρο από την περασμένη εβδομάδα τα κόστη για αμόλυβδη και diesel κίνησης.

Μάλιστα το Σάββατο 29 του μήνα, η αμόλυβδη πωλείτο κατά μέσο όρο στα 1,942 ευρώ, φλερτάρει δηλαδή με τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή που σε μέσα επίπεδα είναι πλέον πολύ πιθανό να δούμε στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας! Στα νησιά η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη καθώς καταγράφονται τιμές πάνω από 2,25 ευρώ το λίτρο σε Ικαρία, Σαντορίνη, Σίφνο, Σίκινο, Νίσυρο, Μήλο, αλλά και στην Κρήτη.

«Αλμυρές» τιμές και στο diesel κίνησης που κατά μέσο όρο πωλείται στα 1,629 ευρώ το λίτρο: Και εδώ οι πιο ακριβές τιμές καταγράφονται κυρίως στη νησιωτική χώρα με την Φολέγανδρο, την Τήλο, τη Νίσυρο και την Μήλο να κινούνται πάνω από το 1,90 ευρώ!!!

Πόσο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι οδηγοί με κάθε γέμισμα

Ας δούμε όμως μέσα από συγκεκριμένο παράδειγμα τα επιπλέον ποσά που καταβάλλει ένας κάτοχος αυτοκινήτου για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες καυσίμων που προμηθευόταν για την μετακίνησή του με το ΙΧ, στις αρχές Ιουλίου σε σχέση με τα τέλη του ίδιου μήνα.

Ας υποθέσουμε, ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα: Στις αρχές Ιουλίου εάν επρόκειτο να το γεμίσει θα έπρεπε να δώσει 74,5 ευρώ, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα για το ίδιο γέμισμα του ρεζερβουάρ πλήρωσε 77,6 ευρώ! Δηλαδή μέσα σε μόλις ένα μήνα χρειάζεται να δίνει 3,1 ευρώ περισσότερα σε… κάθε γέμισμα.

Αντίστοιχα, «αλμυρή» είναι και η τιμή του πετρελαίου κίνησης αν υποθέσουμε και πάλι ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει με το συγκεκριμένο τύπο καυσίμου το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα: Στις αρχές Ιουλίου εάν επρόκειτο να το γεμίσει θα έπρεπε να δώσει 63,1 ευρώ, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα για το ίδιο γέμισμα του ρεζερβουάρ πλήρωσε 66 ευρώ! Δηλαδή μέσα σε μόλις ένα μήνα χρειάζεται να δίνει 2,9 ευρώ περισσότερα σε… κάθε γέμισμα.

Η «χασούρα» για κάθε οικογένεια βεβαίως δεν εντοπίζεται μόνον στις τιμές των καυσίμων που «τσιμπάνε» μέρα με την ημέρα καθώς καθίσταται πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς τα αυξημένα κόστη που προκύπτουν από τις ακριβές τιμές για φαγητό, όπως και στα ράφια των super market.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.