2 στους 3 Έλληνες έγιναν φτωχότεροι!

Τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών αποτυπώνει το ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύο στους τρεις ερωτηθέντες (66%) θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση, προβλέποντας ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (50%). Επίσης, το 25% των Ελλήνων δεν έχει παρατηρήσει ακόμη κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύει ότι θα συμβεί μέσα στο επόμενο έτος (29% στην Ε.Ε.). Η διαπίστωση αυτή αυξάνει τις προσδοκίες των πολιτών για ανεύρεση συγκεκριμένων λύσεων. Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (85%) δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έλαβε η χώρα τους για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 65%. Μεγάλη είναι η απογοήτευση και για τις δράσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με το ποσοστό να φθάνει το 78% στη χώρα μας και το 57% στην Ε.Ε. (μέσο όρο). Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτυπώνουν τον αντίκτυπο των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών τόσο στη γενική κατάσταση της οικονομίας όσο και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες χαρακτηρίζουν ύψιστη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (59%), ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56%) και τη δημόσια υγεία (50%). Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει ως βασική προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%). Ακολουθούν στη σχετική λίστα προτεραιοτήτων η δημόσια υγεία (33%), η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%) και η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%). Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα και για το ζήτημα της στήριξης της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, με την Ελλάδα (48%) και τη Σλοβακία (45%) να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης για τη στάση που τήρησε η Ευρώπη. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ολλανδία (90%), στη Σουηδία (87%), στη Φινλανδία (87%) και την Ιρλανδία (87%), με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο 69%.

Το 54% των ερωτηθέντων (34% στην Ελλάδα) δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Ε.Ε. Όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές της δημοκρατίας σε επίπεδο Ε.Ε., οι πολίτες εξέφρασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση για τις
ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (70%), την ελευθερία του λόγου (70%) και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων (66%), ενώ λιγότερο ικανοποιημένοι δήλωσαν σχετικά με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διαφθοράς. Και στην Ελλάδα οι ερωτηθέντες εκφράζουν ικανοποίηση πρωτίστως για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (63%), και ακολουθούν η ποικιλομορφία των μέσων (62%) και η ελευθερία του λόγου (60%). Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται στην τελευταία θέση και στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.