Φόβοι για κραχ στην Τουρκία – Διχασμός στο κόμμα Erdogan για το οικονομικό μοντέλο

Λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, υπάρχει διαφωνία και αβεβαιότητα στην κυβέρνηση του Tayyip Erdogan, σχετικά με το αν θα επιμείνει σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν μη βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα ή αν θα το εγκαταλείψει, υποστηρίζουν ειδικοί, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με πηγές, είτε κυβερνητικών αξιωματούχων, είτε άλλων με άμεση γνώση του θέματος, μια άτυπη ομάδα μελών του κυβερνώντος κόμματος έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσει πώς θα μπορούσε να υιοθετήσει μια νέα πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων και ένα στοχευμένο πρόγραμμα δανεισμού.
Ο Erdogan δεν εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν ορισμένα μέλη του AK Party που βρίσκονται εκτός της κυβέρνησης αλλά κατείχαν ανώτερες θέσεις στο παρελθόν, δήλωσαν τέσσερις από τις πηγές.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται αξιωματούχοι και μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δηλώνουν δημοσίως ότι θέλουν να επιμείνουν στο τρέχον πρόγραμμα ενίσχυσης των εξαγωγών και της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μειώσεων των επιτοκίων και έντονης διαχείρισης των αγορών συναλλάγματος, πιστώσεων και χρέους.
Με δεδομένο ότι ο Erdogan προηγήθηκε στις πρώτες εκλογές 14/5, διακυβεύονται πολλά για τη μεγάλη οικονομία της αναδυόμενης αγοράς που έχει καταληφθεί από μια κρίση κόστους ζωής και μια σειρά καταρρεύσεων νομισμάτων.

Φόβοι για κραχ

Με τα συναλλαγματικά αποθέματα να καταρρέουν, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλο ένα οικονομικό κραχ ήδη από φέτος, το οποίο θα εκτοξεύσει και πάλι τον πληθωρισμό και θα επιβαρύνει το ισοζύγιο πληρωμών της – εκτός αν η κυβέρνηση αλλάξει πορεία.
“Μελετούν ένα νέο οικονομικό μοντέλο… αφού το υπάρχον μοντέλο δεν μπορεί να διατηρηθεί”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στο θέμα.
“Βασικά, θα αυξήσει σταδιακά το επιτόκιο και θα τερματίσει τη δομή της χρήσης πολλαπλών επιτοκίων”.
Η ομάδα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο στον Erdogan, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Επιδιώκοντας να παρατείνει τη βασιλεία του σε μια τρίτη δεκαετία στον δεύτερο γύρο της Κυριακής, ο Erdogan δήλωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι τα επιτόκια θα μειωθούν όσο είναι στην εξουσία και ότι ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο.
Όλες οι πηγές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Erdogan έχει λάβει κάποια απόφαση και οι περισσότερες είπαν ότι έχει ακούσει προηγουμένως τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις και τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα.
Τρεις από τις πηγές είπαν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην πορεία του για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, ενθαρρυμένος από το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα στις 14 Μαΐου, όταν έλαβε το 49,5% των ψήφων του πρώτου γύρου έναντι του διεκδικητή του Kemal Kılıçdaroğlu με 44,9%.
Οι αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να κερδίσει τον επαναληπτικό γύρο.
“Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος”, δήλωσε άλλη πηγή, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AK. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα επιδιώξει να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα μέχρι την επόμενη κρίσιμη εκλογική δοκιμασία: τις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.