Η Ευρώπη «ρουφά» το ρωσικό πετρέλαιο πριν επιβληθεί το… εμπάργκο!

Ένα μεγάλο ράλι πωλήσεων στο ρωσικό ντίζελ έχει αρχίσει: 770.000 βαρέλια (159 λίτρα το καθένα) εισέρχονται σήμερα καθημερινά στην Ευρώπη από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από τον περασμένο Μάρτιο, τον πρώτο πλήρη μήνα του πολέμου. Οι κυρώσεις για τα εμπορεύματα ήταν ακόμα πολύ μακριά τότε.

“Οι Ευρωπαίοι αγοραστές σπεύδουν να αγοράσουν ρωσικό ντίζελ”, λέει ο Ρόιτ Ρατχοντ, ειδικός σε θέματα πετρελαίου στη Vortexa. “Θέλουν να εισάγουν όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα πριν από το εμπάργκο”.  Η 5η Φεβρουαρίου είναι πιθανό να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κυβερνήσεις και εταιρείες προσπάθησαν να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία. Επιβάλλονταν η μία κύρωση μετά την άλλη. Αλλά δεν τόλμησαν να αγγίξουν τα καύσιμα.

Σχεδόν το ήμισυ του ντίζελ που εισήγαγε η ΕΕ το 2022 προήλθε από τη Ρωσία. Παρά τον πόλεμο. Αυτό δεν θα ισχύει πλέον φέτος.

Η Ρωσία είναι ένας γίγαντας του ντίζελ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Συνεπώς, η απαγόρευση εισαγωγών από την Ευρώπη είναι πιθανό να αλλάξει το παγκόσμιο εμπόριο του καυσίμου.

Θα μπορούσε να προκύψει μια νέα παγκόσμια τάξη ντίζελ. Με νέες ναυτιλιακές διαδρομές, στενότερη προσφορά και υψηλότερες τιμές.

Η ίδια η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το κενό ντίζελ που είναι πιθανό να προκύψει μετά την απαγόρευση των εισαγωγών, περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Δεν υπάρχουν διυλιστήρια για να γίνει αυτό. Ποιος λοιπόν θα προμηθεύει την ήπειρο με καύσιμα στο μέλλον;Οι αναλυτές αναφέρουν ιδιαίτερα το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Αυτές οι δύο χώρες θα προμηθεύσουν πιθανώς αρκετά ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη στην ΕΕ. Κανένας ειδικός δεν αναμένει ότι τα φορτηγά θα παραμείνουν ακίνητα στους γερμανικούς, γαλλικούς ή ισπανικούς δρόμους από τις 5 Φεβρουαρίου. Αλλά οι τιμές του ντίζελ είναι πιθανό να αυξηθούν, επειδή τα βυτιοφόρα που το μεταφέρουν θα πρέπει να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

“Η απαγόρευση των εξαγωγών των ρωσικών πετρελαιοειδών θα μετατοπίσει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές”, λέει ο Τιμ Γκουλντ του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Μιλά ακόμη και για “αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου”. Η Ρωσία, πιστεύει ο Γκουλντ, θα χάσει την ισχυρή της θέση στο εμπόριο ενέργειας, ενδεχομένως μόνιμα. “Είναι απίθανο”, λέει, “να επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο που ήταν τα πράγματα”.

Ο Γκουλντ αναμένει ότι η Ευρώπη θα προμηθεύεται περισσότερα πετρελαιοειδή από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ στο μέλλον. Το ρωσικό ντίζελ, από την άλλη πλευρά, λέει, είναι πιο πιθανό να βρει αγοραστές στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Σύμφωνα όμως με τον εμπειρογνώμονα, η μετάβαση θα μπορούσε να είναι δύσκολη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν σχεδιαστεί για ρωσικά προϊόντα. “Υπάρχουν όλων των ειδών τα προβλήματα που ελλοχεύουν”, λέει ο Γκουλντ. “Το όλο θέμα θα είναι πολύ περίπλοκο”.

Οι Βρυξέλλες είχαν επίσης αποφασίσει την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες δεν επιτρέπεται πλέον να παραδίδουν ρωσικό αργό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, εκτός εάν η τιμή ανά βαρέλι είναι κάτω από 60 δολάρια. Η ιδέα πίσω από το μέτρο: η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να πωλεί την πρώτη ύλη, ώστε να μην γίνει πολύ σπάνια στην παγκόσμια αγορά. Αλλά σε μια τιμή που δεν βάζει πολλά χρήματα στο πολεμικό ταμείο του Πούτιν.

Πρώτα η απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου, μετά το ανώτατο όριο τιμών, τώρα η απαγόρευση του ντίζελ – θα επηρεάσουν όλα αυτά τη Ρωσία; Οι εμπειρογνώμονες υποθέτουν κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι κυρώσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν κατακόρυφη πτώση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Πέρυσι, η Ρωσία παρήγαγε κατά μέσο όρο 10,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο οργανισμός αναμένει ένα έως δύο εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.