Market Pass: Ποιοι θα το πάρουν «κουρεμένο» και με… καθυστέρηση – Η σημαντική λεπτομέρεια που αποτελεί «παγίδα»

Κουρεμένο» και με .. καθυστέρηση θα λάβουν το περιβόητο market pass όσοι επιλέξουν να το εισπράξουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό! Η Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά «τιμωρεί» εκείνους που δεν.. το ‘χουν με την τεχνολογία, ενώ και εκείνοι που θα πάρουν την ενίσχυση στο «ψηφιακό πορτοφόλι» ενδέχεται να την… χάσουν εάν δεν θυμούνται μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ποια είναι αυτή η λεπτομέρεια; Όπως αναφέρει το enikonomia.gr, το κινητό τηλέφωνο στο οποίο θα «εγκαταστήσουν» το «ψηφιακό τους πορτοφόλι» (σ.σ.: market pass) θα πρέπει να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC, με άλλα λόγια την τεχνολογία που ουσιαστικά επιτρέπει τις ανέπαφες συναλλαγές στις κοινές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες!

Market Pass: Ποιοι θα το πάρουν «κουρεμένο» και με… καθυστέρηση – Η σημαντική λεπτομέρεια που αποτελεί «παγίδα»

 

«Κουρεμένο» και με .. καθυστέρηση θα λάβουν το περιβόητο market pass όσοι επιλέξουν να το εισπράξουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό! Η Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά «τιμωρεί» εκείνους που δεν.. το ‘χουν με την τεχνολογία, ενώ και εκείνοι που θα πάρουν την ενίσχυση στο «ψηφιακό πορτοφόλι» ενδέχεται να την… χάσουν εάν δεν θυμούνται μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Το market pass δεν είναι επίδομα, είναι έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ποια είναι αυτή η λεπτομέρεια; Όπως αναφέρει το enikonomia.gr, το κινητό τηλέφωνο στο οποίο θα «εγκαταστήσουν» το «ψηφιακό τους πορτοφόλι» (σ.σ.: market pass) θα πρέπει να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC, με άλλα λόγια την τεχνολογία που ουσιαστικά επιτρέπει τις ανέπαφες συναλλαγές στις κοινές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες!

Η «παγίδα» με την ειδική εγκατάσταση που υποστηρίζει συναλλαγές

Αν δεν υπάρχει η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών στο κινητό και παρόλα αυτά «φορτωθεί» το «ψηφιακό πορτοφόλι» στη συσκευή και φυσικά και το ποσό της ενίσχυσης, τότε τα χρήματα απλά … χάνονται! Βεβαίως για όσους δεν έχουν κινητά τηλέφωνα που να υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC πάντα υπάρχει η διέξοδος της είσπραξης του ποσού του market pass σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του κάθε νοικοκυριού.

Σε αυτή την περίπτωση όμως το… νοικοκυριό θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα λάβει «ψαλιδισμένη» την ενίσχυση, δηλ., με το ότι θα κυμαίνεται από 17,6 ευρώ και θα φτάνει ως και 80 ευρώ τον μήνα, όπως και στο ότι δεν θα καταβάλλεται το ποσό κάθε αρχή του μήνα –όπως θα συμβαίνει με την «ψηφιακή κάρτα»- αλλά ανά τρίμηνο και προς το .. τέλος του.

Οδηγός με ερωτήσεις – απαντήσεις για το market pass

Μέσα πάντως από έναν πρώτο κύκλο ερωτήσεων σχετικό με το market pass, το Υπουργείο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις. Ποια είναι λοιπόν ως τώρα τα βασικά ερωτήματα των πολιτών;

1. Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης πώς διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού;

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.
Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη.
Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.

2. Τα εισοδηματικά όρια αναφέρονται σε μεικτό ή καθαρό εισόδημα;

Το όριο εισοδήματος υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή του εισοδήματος μετά από ασφαλιστικές εισφορές και προ φόρων (όπως ισχύει και με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης).

3. Πώς λαμβάνεται η ενίσχυση και πώς χρησιμοποιείται;

Η ενίσχυση λαμβάνεται κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. Κατά την αίτηση ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει αν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

4. Σε τι είδους καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, φούρνοι, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα ανωτέρω καταστήματα.
Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενίσχυση.

5. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα πώς λειτουργεί;

Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ότι ίσχυσε στο fuel pass.

Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.