Δυνατή Ελλάδα

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας

Γιώργος Παλαιτσάκης απο την έντυπη έκδοση της naftemporiki.gr

Σε επίπεδο υψηλότερο των 119,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 56,7% του ΑΕΠ, έχουν εκτιναχθεί πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με έκθεση-βόμβα που συνέταξε το Ελεγκτικό Συνέδριο επί του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το έτος 2021, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στα επίσημα στοιχεία για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δίδει κάθε μήνα στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δεν περιλαμβάνεται το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα τελωνεία όλης της χώρας, το οποίο υπερβαίνει τα 6,2 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση αφορούσαν τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Βάσει των στοιχείων εκείνων, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τις φορολογικές αρχές ανέρχονταν σε 113,027 δισ. ευρώ στις 30-9-2022, χωρίς όμως τον συνυπολογισμό των χρεών προς τα τελωνεία.

Αν ληφθούν υπόψη και αυτές οι οφειλές, οι οποίες -σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις που στηρίζονται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2021 υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τα 6,2 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση ξεπερνούσε τα 119,2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022. Το ποσό των 119,2 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 56,7% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα ανέλθει σε 210,17 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα τελωνεία υπερέβαιναν τα 6,2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 βασίζονται στο γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, στη σελίδα 17 της έκθεσής του επί του Απολογισμού του έτους 2021, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αποκαλύπτει ότι τα ανείσπρακτα έσοδα των τελωνείων ανέρχονταν ήδη από τις 31-12-2021 σε 6,25 δισ. ευρώ. Είναι δε σίγουρο ότι, 9 μήνες μετά, στις 30-9-2022, τα μη εισπραχθέντα έσοδα από τα τελωνεία εξακολουθούσαν να υπερβαίνουν τα 6,2 δισ. ευρώ, καθώς το ύψος τους από μήνα σε μήνα είτε παραμένει ίδιο είτε αυξάνεται, δηλαδή ουδέποτε μειώνεται.

Ήδη από τις 31-12-2021 τα ανείσπρακτα έσοδα των ΔΟΥ και των λοιπών φορολογικών υπηρεσιών του Δημοσίου που βρίσκονται υπό τη διοίκηση της ΑΑΔΕ ανέρχονταν σε 112,84 δισ. ευρώ, ενώ -όπως προαναφέρθηκε τα ανείσπρακτα έσοδα των τελωνείων έφθαναν τα 6,25 δισ. ευρώ. Συνεπώς, στο τέλος του 2021, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονταν ήδη σε 119,09 δισ. ευρώ.

Ανεπίδεκτα είσπραξης

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, ποσοστό μεγαλύτερο του 23,2% του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 26,2 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.