Δυνατή Ελλάδα

Σοβιετία στην Βρετανία: Είδος πολυτελείας τα αυγά, οι τομάτες και τα αγγούρια

Λίγες μόνο μέρες μετα την συναντηση Μητσοτακη-Καρολου η χώρα ζει δραμματικες στιγμες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Βρετανίας λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους ορισμένων καλλιεργειών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, θα μειωθεί η παραγωγή βασικών αγαθών όπως οι τομάτες, τα αγγούρια, τα αχλάδια και «η αρχή θα γίνει» με τα αυγά.

Η Βρετανία διολισθαίνει προς μία κρίση διατροφικής επάρκειας, δήλωσε η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, που εκτός από το ενεργειακό κόστος πλήττεται από την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και των ζωοτροφών.

«Οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα εδώ και δεκαετίες έχουν εξασφαλισμένη επάρκεια υψηλής ποιότητας και λογικού κόστους προϊόντων, που παράγονται με υψηλότατα στάνταρντς για τα ζώα, το περιβάλλον και την ασφάλεια των τροφίμων», είπε η Μινέτ Μπάτερς στο BBC. «Ωστόσο το βρετανικό φαγητό κινδυνεύει… σε μία περίοδο που απειλείται η σταθερότητα στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, η διατροφική ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

«Φοβάμαι ότι η χώρα διολισθαίνει σε περαιτέρω κρίση διατροφικού εφοδιασμού, με το μέλλον του εφοδιασμού της αγοράς με  βρετανικά φρούτα και λαχανικά να κινδυνεύει», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών.

Ήδη στην βρετανική αγορά έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις αυγών, κάτι που «είναι μόλις η αρχή», όπως είπε η κυρία Μπάτερς. Κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετς έχουν επιβάλει περιορισμούς στην αγορά αυγών για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

«Είδαμε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς με αυγά έχει κλονιστεί υπό την πίεση που προκαλούν τα προβλήματα και φοβάμαι ότι η χώρα διολισθαίνει σε πιο σοβαρή κρίση εφοδιασμού με τρόφιμα. Η κυβέρνηση χρειάζεται να δράσει άμεσα, αν το κάνει αύριο θα είναι ήδη αργά», είπε η Μινέτ Μπατερς.

Με πληροφορίες απο το topontiki.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.