Προϋπολογισμός 2023: Η ακτινογραφία των 1.047 φοροαπαλλαγών – Ποιους αφορούν

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 αποτυπώνεται η «ακτινογραφία» των φοροαπαλλαγών των πολιτών.

Συνολικά 1.047 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις εφαρμόζονται στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις, στον ΕΝΦΙΑ, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, τον ΦΠΑ ακόμη και τα τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα επισημαίνεται πως στη λίστα εντάχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια επιπλέον 225 νέες περιπτώσεις. Αυτό έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό 12,88 δισ. ευρώ από 8,96 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Η αύξηση έγκειται στο γεγονός ότι δόθηκαν επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας όπως αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέες προκαταβολές,  απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, «κουρεμένα» ενοίκια και τεκμήρια, αλλά και λόγω των νέων απαλλαγών όπως αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ, μειώσεις φόρου στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος, οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ κλπ.

Η ακτινογραφία των φοροαπαλλαγών

Σύμφωνα με την ακτινογραφία των φοροαπαλλαγών οι 10 πιο βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

Η φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων:

Πάνω από 5 δισ. ευρώ κοστίζουν οι 231 φοροαπαλλαγές των πολιτών στον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται δε πως ωφελούμενα νοικοκυριά αυτών των φοροαπαλλαγών είναι συνολικά  7.008.909. Ενδεικτικά μερικές από αυτές τις περιπτώσεις είναι μεταξύ άλλων:

  • οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που γλίτωσαν την πληρωμή φόρου ύψους 3,81 δισ. ευρώ.
  • οι μειώσεις φόρων για 827.515 μισθωτούς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αυτό έγινε ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (χωρίς ή με εξαρτώμενα τέκνα) των πολιτών.
  • οι απαλλαγές για εισοδήματα αλλά και για έκτακτες αμοιβές/αποζημιώσεις/επιχορηγήσεις/οικονομικές ενισχύσεις που  δόθηκαν στα πλαίσια της πανδημίας .Το κόστος τους ανήλθε σε 1,04 δισ. ευρώ και  ωφελούνται 2.356.503 φορολογούμενοι.

Η Φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων:

Υπάρχουν 200 περιπτώσεις φοροαπαλλαγές. Αυτό αφορά σε 53.021 επιχειρήσεις  και το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι 1,3 δισ. ευρώ.

Η φορολογία  Κεφαλαίου:

Οι απαλλαγές για ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις  είναι 152. Αυτό επιφέρει απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία ύψους 3,8 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ  που ήταν το 2021.Αναλυτικά:

  • Συνολικά 5.044.977 ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από την  υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Αυτό έχει ένα κόστος για τον προϋπολογισμό της τάξεως του 84 εκατ. ευρώ
  • Συνολικά 8.499 ιδιοκτήτες οικημάτων απαλλάσσονται από την καταβολή του Ειδικού  Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Αυτό κοστίζει για  τον προϋπολογισμό  3,7 δισ. ευρώ.
  • Ενώ στις μεταβιβάσεις το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 84,8 εκατ. με 28.667 φορολογούμενους να ωφελούνται από την απαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας.

ΦΠΑ: 

Συνολικά 85 περιπτώσεις  ΦΠΑ κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 854 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά: ο μειωμένος συντελεστής 6% σε φάρμακα και βιβλία και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ωστόσο πιο μεγάλες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης  οι οποίες γλιτώνουν 397 εκατ. ευρώ.

Τέλος ταξινόμησης οχημάτων:

Καταγράφονται συνολικά 25 φοροαπαλλαγές ύψους 121 εκατ. ευρώ. Από το τέλος ταξινόμησης απαλλάσσονται μερικώς ή ολικώς τα νοσοκομεία, οι πολύτεκνοι, οι φορολογούμενοι με τρία παιδιά, οι ξένες διπλωματικές υπηρεσίες και οι κάτοχοι υβριδικών – ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης:

Υπάρχουν 44 περιπτώσεις απαλλαγών. Αυτό έχει ένα δημοσιονομικό κόστος  ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων:

Καταγράφονται 28 τέρτοιου είδους απαλλαγές. Αυτές κοστίζουν 11,8 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλη χαρτοσήμου:

Υπάρχουν 76 απαλλαγές συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.

Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου:

Καταγράφονται 19 φοροαπαλλαγές οι οποίες κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ. στον κρατικό προϋπολογισμό

Φόρος ασφαλίστρων:

Καταγράφονται 5 απαλλαγές. Αυτό φέρνει  απώλειες εσόδων στα δημόσια ταμεία ύψους 421 εκατ. ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.