Στο 9,4% εκτοξεύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, αυξημένος από 8% το Μάρτιο.
+38% στην ενέργεια, 6,4% στα τρόφιμα.
Να θυμηθούμε δηλώσεις αρμοδίων υπουργών ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις τιμών και η αύξηση στο ρεύμα θα είναι 1€.
Η αύξηση σε ρεύμα και τρόφιμα αφορά το ευρωπαϊκό μέσω όρο καθώς σε κάθε χώρα διαφέρουν τα ποσοστά.
Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 7,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Εurostat. Αλμα 38% για τις τιμές Ενέργειας στην Ευρώπη και 6,4% για τα τρόφιμα.
Στο 9,4% εκτοξεύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Ενα μήνα πριν, τον Μάρτιο, ήταν στο 8,0% σε ετήσια βάση, σύμφωνα επίσης με την Ευρωπαϊκή Αρχή. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας αναμένεται να έχουν ενισχυθεί κατά 2,2% τον Απρίλιο.
Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είχαν δείξει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο ετήσιο 8,9% τον Μάρτιο.
Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν επίσης οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 7,5% τον Απρίλιο, από 7,4% που ήταν τον Μάρτιο, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αφαιρέσει τα κίνητρα της κρίσης και να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο μεγαλύτερος συντελεστής στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης ήταν ο ενεργειακός τομέας, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 38% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, αυξημένα κατά 6,4% σε ετήσια βάση.
Μεταξύ των κρατών-μελών, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού που μετρήθηκαν με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταγράφηκαν στην Εσθονία με 19% και στη Λιθουανία με 16,6%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Μάλτα με 4,9% και στη Γαλλία με 5,4%.
Με πληροφορίες απο το euro2day.gr