Bloomberg: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει σε ρούβλια- 10 άνοιξαν λογαριασμό στην Gazprombank

Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια, όπως έχει ζητηθεί από τη Μόσχα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομο που βρίσκεται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom.

Η Gazprom επιβεβαίωσε σήμερα ότι «πάγωσε» τις ροές φυσικόυ αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, διότι οι δύο αυτές χώρες έχουν αρνηθεί να πληρώσουν σε ρούβλια, απαίτηση που, όπως σημειώνουν, συνιστά αθέτηση των συμβολαίων τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο άτομο, δεν προβλέπεται άλλο μπλόκο στην ενέργεια από την Ρωσία, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οπότε και λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

Υπενθυμίζεται ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Αφού η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα ζήτησε να πληρωθεί σε ρούβλια για τις αποστολές που ξεκινούσαν την 1η Απριλίου. Όμως η ΕΕ υποστήριξε ότι ο μηχανισμός που πρότεινε το Κρεμλίνο, θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Πλέον κατηγορεί τη Μόσχα ότι εκβιάζει την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank, αναφέρει το Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

naftemporiki.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.