Διατροφική «ανάσα» για τη Μόσχα, οικονομική «ανάσα» για την Άγκυρα

Η Ρωσία αίρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αίρει τους περιορισμούς στην εισαγωγή ορισμένων φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, σε μια ακόμα κίνηση που δείχνει το επίπεδο της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας των δύο χωρών.

Η Μόσχα θα άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές πιπεριών, ροδιών, σταφυλιών, πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ που παράγονται στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και της Ανθρώπινης Ευημερίας (Rospotrebnadzor).

«Με βάση τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς μελέτης με την τουρκική πλευρά για τα ζητήματα της διασφάλισης της παροχής υψηλής ποιότητας και ασφαλών προϊόντων οπωροκηπευτικών στη ρωσική αγορά, η Rospotrebnadzor αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές πιπεριών, ροδιών, σταφυλιών, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ που παράγονται στη Δημοκρατία της Τουρκίας, στη Ρωσία», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό δελτίο Τύπου.

Οι ειδικοί του τμήματος έθεσαν υπόψη των τουρκικών αρχών τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς για έλεγχο της περιεκτικότητας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.

«Η άρση των περιορισμών θα εξασφαλίσει την πρόσβαση ασφαλών φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά, θα χρησιμεύσει στην επέκταση της γκάμας φρούτων και λαχανικών υψηλής ποιότητας στα ρωσικά ράφια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία εδώ και χρόνια έχει απαγορεύσει ή περιορίζει κατά διαστήματα τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, επικαλούμενη λόγους υγείας. Η κίνηση είχε τεράστιο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, με την Τουρκία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών εισαγωγής της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 2022 με 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Ρωσία τους τελευταίους μήνες έχει γίνει στόχος μιας έκτακτης σειράς συντονισμένων οικονομικών κυρώσεων λόγω της στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.