Έρευνα ΓΣΕΕ: Χαστούκι α λα Γουίλ Σμιθ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από τους μισθωτούς

Μόλις ο ένας στους 10 από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει μειώσει τις δαπάνες για διατροφή, ενέργεια και ψυχαγωγία – Ραγδαία αύξηση του ποσοστού των μισθωτών που δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας

Με πολιτικό «χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πλειονότητα των Ελλήνων, ανάλογο με αυτό το οποίο έδωσε στην τελετή απονομής των Όσκαρ ο Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ, μοιάζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

 

Αν και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατο «τουίτ» έκανε λόγο για #καταπληκτική_ποιότητα_ζωής (προκαλώντας χιλιάδες αρνητικά και χλευαστικά σχόλια -και- για αυτή την ανάρτησή του) οι 9 στους 10 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα απαντούν ότι έχουν περιορίσει από λίγο έως πολύ τις αγορές βασικών αγαθών διατροφής, καθώς και τις δαπάνες θέρμανσης και ψυχαγωγίας, αντιμετωπίζοντας μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Η έρευνα γνώμης της εταιρείας Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου 2022, σε δείγμα 1.500 ατόμων.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες ανάλογες έρευνες, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των απαντήσεων που έδωσαν όσοι συμμετείχαν, αφήνουν να διαφανεί ότι η πλειονότητα της κοινωνίας, πλέον, έχει γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και η απόσταση ανάμεσα στους «άριστους» και στην ελληνική κοινωνία μεγαλώνει όλο και περισσότερο κάθε μήνα!

Συγκεκριμένα, απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες είναι το 61% των ερωτηθέντων ενώ αισιόδοξοι είναι μόλις το 30%. Τον Ιανουάριο απαισιόδοξοι δήλωναν το 54% των ερωτηθέντων και αισιόδοξοι το 40%. Τον Ιούνιο του 2021, απαισιόδοξοι απαντούσαν ότι ήταν το 50% των ερωτηθέντων ενώ αισιόδοξοι ήταν το 43%.

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι κάθε μήνα το «χάσμα» ανάμεσα στην κοινωνία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνεται όλο και περισσότερο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για εκλογές και συντριβή της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τα ποσοστά που είχε λάβει το 2019.

Επίσης, από την έρευνα γνώμης προκύπτει ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αδυνατεί να αγοράσει έστω και τα στοιχειώδη αγαθά καθώς και να έχει την απαιτούμενη θέρμανση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις το 9% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν μειώσει την κατανάλωσή τους. «Λίγο» έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής το 32%, «αρκετά» το 33% και «πολύ» το 26%.

Αντίστοιχα, δεν έχει μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση μόλις το 10% των μισθωτών. «Λίγο» τις έχει μειώσει το 16%, «αρκετά» το 41% και «πολύ» το 33%.

Τέλος, το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία. «Πολύ» απαντά το 48% και «αρκετά» το 32%. Αντίστοιχα, το 14% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει «λίγο» και μόλις το 6% «Καθόλου».

Ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, το 85% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα συμφωνούν με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Τη διαφωνία τους με τις προτάσεις αυτές εκφράζει μόλις το 10% του συνόλου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.