Σχέδιο ενεργειακής θωράκισης: Πώς θα γεμίσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Τι συζητήθηκε χθες στην έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας – Εναλλακτικά σχέδια στο τραπέζι από ΔΕΣΦΑ, πλωτή δεξαμενή LNG ή αποθήκευση του 15% της ετήσιας κατανάλωσης στην Ιταλία-Περιορισμοί σε νερά και λιγνίτη –τρία νέα φορτία LNG τον Απρίλιο

Τη δυνατότητα αποθήκευσης του 15% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας μας σε εγκαταστάσεις της Snam στην Ιταλία πρόκειται να εξετάσει ο ΔΕΣΦΑ τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία είναι ένα από τα δύο σχέδια που μελετά ο διαχειριστής για να εξασφαλίσει την επάρκεια του καυσίμου και την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που είναι η διακοπή της ροής φυσικού αερίου.

Η μεταφορά του θα γίνει μέσω του αγωγού TAP που μεταφέρει 1 δισ. κ.μ αζέρικο αέριο. Θα χρειαστεί όμως να μελετηθεί από το ΔΕΣΦΑ αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να έρθουν οι ποσότητες αυτές στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, σχέδιο για το οποίο όπως συμφωνήθηκε χθες κατά την σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων υπό την ΡΑΕ, ο ΔΕΣΦΑ πρόκειται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο την μελέτη -κόστους οφέλους.

Διαβάστρε αναλυτικά στο newmoney.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.