Πάρτι κερδοσκόπων απο την μια άκρη της χώρας ως την άλλη – Τρέχει και δεν φτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εδώ και καιρό τα μηνύματα από και προς όλες τις κατευθύνσεις είναι συγκεκριμένα, τόσο για τις ελλείψεις στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, όσο και για μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση.

Αν και τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επαγγελματίες στον κλάδο της αρτοποιίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται -όπως πάντα- κάθε κατάσταση και παρουσιάζει όπως θέλει τα γεγονότα. Δυστυχώς η χώρα μας έπαψε προ πολλού να είναι αυτάρκης… Όταν ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, μιλούσε για τις απίστευτες αυξήσεις που θα φέρουν οι ελλείψεις λόγω του ότι, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε εξαγωγές σιτηρών με αποτέλεσμα η τιμή του μαλακού σίτου να έχει εκτιναχθεί, ενώ οι μύλοι στην Ελλάδα έχουν αλεύρι για λιγότερο από δύο μήνες και τα αλώνια για τα ελληνικά σιτηρά είναι μετά από 3 με 4 μήνες», όλοι στην κυβέρνηση τον έλεγαν «γραφικό και υπερβολικό»… Δυσθεώρητες όμως είναι και οι αυξήσεις σε λιπάσματα καθώς η τιμή τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, και σε ζωοτροφές βάζουν τεράστια εμπόδια στους παραγωγούς…

Τρέχει και δεν φτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Σήμερα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη με θέμα την επισιτιστική επάρκεια, καθώς όντως -τελικά- το αλεύρι στην Ελλάδα δεν φτάνει ούτε για δύο μήνες! Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάλι τελευταία στιγμή κινητοποιείται ώστε να λάβει αποφάσεις, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών από την ενεργειακή ακρίβεια και το κόστος παραγωγής, μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον ίδιο, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Στην Ευρώπη ανησυχούν, στην Ελλάδα είναι… καθησυχαστικοί…

Παρά την ευρωπαϊκή κινητοποίηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά στην επάρκεια. Τα μηνύματα, ωστόσο, που φτάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να διακόψουν τις καλλιέργειες λόγω των υψηλών τιμών σε πρώτες ύλες, και φυσικά και λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ εμπόδιο στέκεται και η περιορισμένη ρευστότητα για την προμήθεια των υλών που χρειάζονται.

Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν:

-διευκολύνσεις στην αγορά λιπασμάτων
-καταβολή άμεσα, κρατικών ενισχύσεων για εκμεταλλεύσεις γης
-ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων) -στη ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους και στην άρδευση των καλλιεργειών
-άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων, σε πρώτη φάση με 40 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ζωοτροφών
-στο τραπέζι προς συζήτηση είναι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες, μέτρο όμως που δεν φαίνεται να λαμβάνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Το σήμα έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν από τις Βρυξέλλες κάλεσε τις δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να κινητοποιηθούν με σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. «Αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα, αναπόφευκτος ο λιμός σε ορισμένες χώρες σε 12 με 18 μήνες» εκτίμησε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.