Τουρκία: Γιατί δόθηκε οδηγία στις τράπεζες να μην διανέμουν μερίσματα

Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Τουρκίας συμβούλεψε τους εμπορικούς δανειστές να μην διανέμουν μερίσματα από τα κέρδη το 2021, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η σύσταση οφείλεται στη συναλλαγματική κρίση, με τη βουτιά και τις μεταπτώσεις της τουρκικής λίραςπου εξαφάνισε τα αποθέματα μετρητών των τραπεζών.

Ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή, γνωστή ως BDDK, έκανε τη σύστασή της προς τα μέσω τραπεζικά ιδρύματα μέσω της ένωσης τραπεζών της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη στείλει επίσημη, γραπτή ειδοποίηση που να απαγορεύει τις πληρωμές μερισμάτων.

Η BDDK και η ένωση τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στους δανειστές επιτρεπόταν πέρυσι να πληρώνουν έως και το 10% του καθαρού εισοδήματός τους ως μερίσματα λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης κινδύνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όμως, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν επιθετικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων, που έπληξε την εμπιστοσύνη στη λίρα και οδήγησε πέρυσι το τουρκικό νόμισμα στη χειρότερη απόδοση των αναδυόμενων αγορών, με υποτίμηση άνω του 40% έναντι του δολαρίου. Ο πληθωρισμός στην πορεία συνέχισε την ανεξέλεγκτη πορεία του αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να «φρενάρει» την επιθετική της πολιτική, αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση. 

Να σημειωθεί ότι σχεδιάζει «ένεση» 51,5 δισ. λιρών στις κρατικές τράπεζες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της αδύναμης λίρας στις κρατικές τράπεζες.

naftemporiki.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.