Θα μπορούσε το πετρέλαιο να φτάσει τα 200 δολάρια;

Το πετρέλαιο κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών του και οι προοπτικές παραμένουν ανοδικές χάρη στους περιορισμούς της προσφοράς και την ισχύ της ζήτησης.

Αλλά ένας διαχειριστής hedge fund είναι ακόμα πιο επιθετικός σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία του μαύρου χρυσού.

Όπως γράφει το OilPrice.com ο Νταγκ Κινγκ, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund, είχε αποδόσεις ρεκόρ πέρυσι, κερδίζοντας 74% το 2021 και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του 59% που είχε σημειωθεί το 2014 – μια άλλη χρονιά άνθησης για το πετρέλαιο ακριβώς πριν από την κατάρρευση.

Αλλά τώρα, ο Κίνγκ αναμένει περαιτέρω κέρδη στην τιμή του πετρελαίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πιστεύουμε στον διαρθρωτικό πληθωρισμό εμπορευμάτων από την πλευρά της προσφοράς που οι περισσότεροι δεν θα έχουν δει ποτέ — ο υψηλότερος από τη δεκαετία του 1970», είπε ο King σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι αναλυτές

Οι αναλυτές της ING, από την πλευρά τους  θεωρούν ότι οι περυσινές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα εξομαλυνθούν και ως εκ τούτου οι τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων εν γένει θα υποχωρήσουν – άρα θα αποκλιμακωθεί και ο πληθωρισμός που τόσο ανησυχεί τις κυβερνήσεις. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, από την άλλη, προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Την πρόβλεψή της η Goldman Sachs εδράζει στην πεποίθηση ότι σύντομα η COVID-19 θα νικηθεί και ότι η παγκόσμια οικονομία και η καταναλωτική και βεβαίως η πετρελαϊκή ζήτηση θα ανακάμψουν.

Συγκεκριμένα για την πετρελαϊκή ζήτηση προβλέπουν ότι το 2022 και το 2023 θα εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, παρά τις τεράστιες επενδύσεις και την πολιτική απόφαση που φαίνεται πως έχουν πάρει οι κυβερνήσεις να γυρίσει σελίδα ο πλανήτης και να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα εν γένει.

Το πετρέλαιο

Ο Νταμιέν Κουρβαλέν, επικεφαλής ερευνών της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας της Wall Street για θέματα ενέργειας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σημείωσε ότι «πιθανότατα η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022 ή το 2023», δεδομένου ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είχε ήδη εκτιναχθεί στα ύψη προτού εμφανιστεί η μετάλλαξη Ομικρον και ρίξει την τιμή κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Προέβλεψε επίσης ο Κουρβαλέν ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια την επόμενη διετία θα εκτοξευθεί ως απότοκη της στέρησης των ταξιδιωτών έπειτα από τους περιορισμούς των μετακινήσεων τα χρόνια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, οι ειδικοί παραβιάζουν ανοικτές θύρες προβλέποντας μεγάλη αύξηση της προσφοράς από τους εκτός OPEC παραγωγούς και ταυτόχρονες μειώσεις από τους συμμετέχοντες στο καρτέλ παραγωγούς και τους συνοδοιπόρους τους (τη Ρωσία κατά βάση).

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να υποθέσει κανείς ότι με τις τιμές υψηλότερες από το επίπεδο των 65 δολαρίων περίπου, που καθιστά πρόσφορη την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, οι μη-παραδοσιακοί παραγωγοί που χρησιμοποιούν την εξόχως αντι-περιβαλλοντική μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης θα κάνουν χρυσές δουλειές.

Πηγη: ΟΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.