Ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση εντάθηκε καθώς ο κίνδυνος πολέμου οδήγησε στα ύψη τις τιμές του αερίου, παρατάθηκαν οι διακοπές στα εργοστάσια ενέργειας και η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τη μεγαλύτερη εταιρεία της υπηρεσιών κοινής ωφελείας να δεχτεί πλήγμα 8,8 δισ. δολαρίων για την προστασία των καταναλωτών.

Οι τιμές ενέργειας και αερίου αυξήθηκαν την Παρασκευή με την προοπτική της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία να αυξάνεται, καθώς κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Στο μεταξύ, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Electricite de France κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της, καθώς η κυβέρνηση τόνισε ότι πρέπει να πουλήσει ενέργεια με μεγάλη έκπτωση, ενώ αρκετοί αντιδραστήρες αντιμετώπισαν μεγάλες διακοπές λειτουργίας.

«Ο κίνδυνος ενός πιθανού νέου πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να έχει στην αγορά ενέργειας, συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα», ανέφεραν οι αναλυτές στην Energi Danmark.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια στο γ΄ τρίμηνο αυξήθηκε μέχρι και 25%, ενώ οι βασικές τιμές αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν 13%.

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ασταθείς.

Τα αποθέματα αερίου της περιοχής υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, αυξάνοντας το focus στις εισαγωγές από τη Ρωσία και εγείροντας ανησυχία ότι οι προμήθειες θα μειωθούν σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Οι πιέσεις στην αγορά εκτείνονται και πέρα από τον χειμώνα.

Οι γαλλικές και γερμανικές τιμές ενέργειας από τον Απρίλιο και μετά, αυξήθηκαν την Παρασκευή, με λιγότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες διαθέσιμους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίπτωση στα νοικοκυριά των λογαριασμών σε όλη την ήπειρο έχει αφήσει τις κυβερνήσεις να δυσκολεύονται να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους καταναλωτές να προστατευτούν από το υψηλότερο κόστος.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζητά από την EDF να πουλήσει περισσότερη ενέργεια με έκπτωση στις τιμές της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε πως η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα έχουν πλαφόν 4% αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων και 8 δισ. ευρώ φορολογικών περικοπών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς τις κινήσεις, οι τιμές θα αυξανόταν κατά 35% από την 1η Φεβρουαρίου.

Και τα προβλήματα της EDF συνεχίζονται. Στη διάρκεια της συντήρησης που λαμβάνει χώρα μια φορά την δεκαετία στους αντιδραστήρες Civaux και Penly, η εταιρεία εντόπισε αστοχίες σε συγκολλήσεις στις σωληνώσεις.

Ο έλεγχος και η επιδιόρθωση αυτών παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν, αφήνοντας την αγορά με ελλείψεις σε προσφορά και την EDF χωρίς έσοδα από αυτές τις μονάδες.

Το πλήγμα στα κέρδη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 6 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τη Jefferies International.

«Οι μεγαλύτερες διακοπές στην πυρηνική ενέργεια, θα βαθύνουν και θα επεκτείνουν τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», τόνισε η Arne Bergvik, επικεφαλής αναλυτής στη σουηδική Jamtkraft.

Τα νέα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο λόγω της τεταμένης κατάστασης για άλλα καύσιμα όπως το αέριο ή ο άνθρακας που θα πρέπει να αντισταθμίσουν τη χαμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, όλα τα μάτια είναι στις ρωσικές ροές, με τους φόβους να αυξάνονται για πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία -βασική χώρα διέλευσης.

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους προκειμένου να συμφωνήσουν σε πιθανές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ανησυχώντας ότι η χώρα μπορεί σύντομα να εισβάλει στον γείτονα της- αν και η Ρωσία επανειλημμένως έχει δηλώσει πως δεν είναι αυτό το σχέδιο της.

Οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Μόσχας αυτή την εβδομάδα δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις εντάσεις.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών για την προσφορά, βρίσκεται ο νεόκτιστος αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος δεν θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία πριν ολοκληρωθούν οι ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Την Πέμπτη, η αμερικανική Γερουσία μπλόκαρε ένα μέτρο για την επιβολή νέων κυρώσεων, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να διαταράξει την ενότητα των συμμάχων στην αντιπαράθεση για την Ουκρανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.