Τα… Erdonomics οδηγούν τη λίρα στη χειρότερη χρονιά της τα τελευταία 20 χρόνια

Το διάστημα δηλαδή που βρίσκεται στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν, είτε ως Πρωθυπουργός, είτε ως Πρόεδρος.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση πέντε ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων υποχώρησε 20% έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με αναλυτές, το τουρκικό νόμισμα είναι στη χειρότερη χρονιά του τα τελευταία 20 χρόνια, το διάστημα δηλαδή που βρίσκεται στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν, είτε ως Πρωθυπουργός, είτε ως Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του να εμπιστευτούν οι πολίτες τις ανορθόδοξες πολιτικές του (σ.σ. Erdonomics) για μείωση των επιτοκίων ενόψει του ραγδαίου πληθωρισμού.

Η λίρα έχασε 44% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του «νέου οικονομικού προγράμματος» του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις, παρά την υποτίμηση του νομίσματος, η οποία μετουσιώθηκε σε πλήρη κρίση τους τελευταίους δύο μήνες, ταράζοντας την οικονομία.

Σήμερα, ο σουλτάνος κάλεσε εκ νέου τους Τούρκους να διατηρήσουν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες και να μεταφέρουν το χρυσό τους στις τράπεζες, λέγοντας ότι η αστάθεια της αγοράς ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

«Όσο δεν παίρνουμε τα δικά μας χρήματα ως σημείο αναφοράς, είμαστε καταδικασμένοι να βουλιάξουμε. Η τουρκική λίρα, τα χρήματά μας, με αυτό θα πάμε μπροστά. Όχι με αυτό το ξένο νόμισμα ή με αυτό το ξένο νόμισμα. Εδώ και αρκετό καιρό δίνουμε τη μάχη για να σώσουμε την τουρκική οικονομία από τον κύκλο των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού», είπε, επαναλαμβάνοντας την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια ανεβάζουν τις τιμές.

Ως απάντηση, η λίρα επέκτεινε τις απώλειες, χάνοντας έως και 1,4% στα 13,414 έναντι του δολαρίου σε ισχνές συναλλαγές, πτώση 20% από το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 13,36 λίρες ανά δολάριο.

Το νόμισμα έχει «πριονιστεί» από το 18,4 στο 10,25 έναντι του δολαρίου μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αναμένεται να σημειώσει τη χειρότερη χρονιά του από το 2001, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχε στήριξη για να σταματήσει την τότε κρίση.

nb pinakas turkish lira
πηγή: Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.