Αυξήσεις – «κοροϊδία» από 7 έως 11 ευρώ τον μήνα καθαρά από το νέο έτος

ώς διαμορφώνονται οι κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα για πλήρη και μερική απασχόληση – Χωρίς καμία κοινωνικήευαισθησίαη κυβέρνηση βαδίζει στη γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος όταν δήλωνε: «Δεν έχω ζήσει με 800 ευρώ τον μήνα και εύχομαι να μην χρειαστεί»

Όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν προεκλογικά, το 2019, για περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, όσες και όσοι τον πίστεψαν και τον ψήφισαν, σίγουρα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η υπόσχεση αυτή αναλογούσε σε μηνιαίες αυξήσεις από περίπου 8 έως 11 ευρώ τον μήνα, στην καλύτερη περίπτωση!

Αυτά τα ποσά – «ρεγάλα» αναλογούν στους περίπου 720.000 χαμηλόμισθους, με βάση την πρώτη αναπροσαρμογή της κατώτατης αμοιβής του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνει χώρα επί ημερών διακυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται μόλις κατά… 2% από την 1ηΙανουαρίου του 2022 και μετά. Έτσι, από τις αρχές του νέου έτους, η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή και τα ελάχιστα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα, για πλήρη απασχόληση, διαμορφώνονται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 663 ευρώ μικτά (569 ευρώ, καθαρά) από 650 ευρώ (558 ευρώ, καθαρά) προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 29,62 ευρώ (25,44 ευρώ, καθαρά) από 29,04 ευρώ (24,94 καθαρά) προηγουμένως.

Όσον αφορά στους μερικώς απασχολουμένους (με τουλάχιστον τετράωρη ημερήσια εργασία), μέχρι στιγμής ο μηνιαίος μισθός ανέρχεται στα 327 ευρώ, μικτά (277,7 ευρώ, καθαρά). Μετά την αύξηση του 2%, από την 1ηΙανουαρίου του 2022 και μετά, τα μεικτά θα ανέλθουν στα 331,5 ευρώ και τα καθαρά στα 285,5 ευρώ.

Επί της ουσίας, η αύξηση στον κατώτατο μισθό με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εισφέρει ούτε στο ελάχιστο, στην πραγματική εισοδηματική βελτίωση των χαμηλόμισθων.

Ειδικά μάλιστα, αυτή την περίοδο, με το «κύμα» της ακρίβειας στην ενέργεια και κατ’ επέκταση στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, να παίρνει διαστάσεις τσουνάμι, η αναπροσαρμογή, κατά 2%, των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, μοιάζει με κακόγουστο αστείο.

Άλλωστε, η ΝΔ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε το 2019 την κατάργηση του «υπό – κατώτατου μισθού» για τους κάτω των 25 ετών των 511 ευρώ τον μήνα, μικτά (είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου) και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% (με αποτέλεσμα να αυξηθεί από τα 586 ευρώ τον μήνα, μικτά, στα 650 ευρώ) ασκούσε έντονη κριτική ζητώντας μεγαλύτερη αναπροσαρμογή.

Τώρα, έχοντας εδώ και 2,5 χρόνια τα ηνία της διακυβέρνησης μοιάζει να μοιράζει «ψίχουλα», ειδικά στους έχοντες ανάγκη και τάζοντας ότι (ενδεχομένως, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις) μπορεί να προχωρήσει στην απόφαση μιας ακόμη αύξησης των ελάχιστων αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, μέσα στο 2022.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης απέναντι στους πλέον ευάλωτους οικονομικά εργαζομένους, δείχνει ότι πολλά από τα αρμόδια στελέχη της (βλ. υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη) δεν έχουν την εμπειρία της διαβίωσης με τόσο μικρά ποσά.

Άλλωστε, πώς να ξεχάσει κανείς την εξής χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού, όταν ακόμη ήταν βουλευτής της ΝΔ, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011: «Δεν έχω ζήσει με 800 ευρώ τον μήνα και εύχομαι να μην χρειαστεί»!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.