Δυνατή Ελλάδα

Βήμα βήμα η κατάθεση πινακίδων στο «myCAR»

Προθεσμία μιας εβδομάδας για να τεθεί όχημα σε ακινησία και να μην καταβληθούν τέλη για το 2022 – Πολύ απλή η διαδικασία

Προθεσμία μιας εβδομάδας έχουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν επιθυμούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία. Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης
Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με το όνομα «myCAR».

Οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος που θέλουν να θέσουν σε ακινησία, χωρίς να
καταθέσουν στην Εφορία όπου ανήκουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, τις οποίες θα πρέπει να κρατήσουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να προσκομίσουν ούτε φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, ώστε να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., ούτε την απόδειξη πληρωμής των τελευταίων τελών κυκλοφορίας. Ολα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Υπεύθυνη δήλωση

Πάντως, όσοι θέλουν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα γνωστοποιούν ότι το
όχημα θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και στη συνέχεια θα λαμβάνουν ένα ειδικό πιστοποιητικό, το οποίο και θα επιδεικνύουν στις Αρχές. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα mycar.aade.gov.gr με τους προσωπικούς κωδικούς (username και password) του TaxisNet.

2. Με την είσοδό τους στην εφαρμογή οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους ή να πατήσουν «κλικ» στην επιλογή «Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία». Τότε θα εμφανιστούν αυτομάτως τα προσωπικά στοιχεία τους, όπως ο ΑΦΜ, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, επιλέγοντας τον αριθμό κυκλοφορίας εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν αυτό για το οποίο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

3. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιλέξουν την κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ / ΑΚΙΝΗΣΙΑ). Για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας θα πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

4. Στη συνέχεια θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα πλήρη στοιχεία του αιτούντος και του οχήματός του (αριθμός κυκλοφορίας, ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας ή έδρας, ΔΟΥ).

5. Τέλος, θα κληθούν να δηλώσουν υπεύθυνα ότι: α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, και β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα από τη στιγμή που έχει τεθεί σε ακινησία.

Πότε δηλώνεται ακινησία

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ στις περιπτώσεις:

* Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

* Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

* Μεταβίβασης του οχήματος, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

* Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια Αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

* Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια Αρχή

* Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

* Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

* Πλειστηριασμού του οχήματος

* Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλειμμένου

* Κάθε άλλη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Τέλη με τον μήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα και το 2022. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή η δυνατότητα να δοθεί από τον Απρίλιο και οι
κάτοχοι των οχημάτων να προχωρήσουν στην άρση της ακινησίας καταβάλλοντας τα 9/12 των τελών.

Στα σενάρια που μελετά το υπουργείο Οικονομικών είναι η μονιμοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί και τα πρόστιμα, δηλαδή η πρόσθετη
επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μήνα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας δύο μηνών καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κοκ.

Πρόστιμα άνω των 10.000 € για εικονική κατάθεση

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης θα προχωρήσει σε δήλωση ακινησίας απαγορεύεται να κυκλοφορήσει το όχημα με ή χωρίς τις πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ δεν επιτρέπεται το όχημα να είναι σταθμευμένο και να φέρει κανονικά τις πινακίδες. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος του οχήματος θα κληθεί να πληρώσει βαρύ πρόστιμο 10.000 ευρώ, πλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου. Ωστόσο, επειδή αρκετοί θα σκεφτούν να κάνουν «εικονική» κατάθεση πινακίδων για να γλιτώσουν τέλη κυκλοφορίας, σε περίπτωση ελέγχου θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα:

* έως και τα τετραπλάσια τέλη κυκλοφορίας,

* 650 ευρώ αν δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και

* πρόστιμο αν το όχημα είναι ανασφάλιστο, αφού καμία ασφαλιστική εταιρία δεν ασφαλίζει αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, που έχουν τεθεί σε ακινησία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.