Πανωλεθρία: 1 δολάριο ισούται με 15 λίρες – Η Τουρκία διαλύεται

Κατακρημνίζεται εκ νέου η τουρκική λίρα κατά 7% κοντά σε νέο χαμηλό-ρεκόρ των 15 λιρών έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για τις ριψοκίνδυνες νέες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν και το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων την Πέμπτη.

Η ξαφνική διολίσθηση άφησε το νόμισμα με το ήμισυ της αξίας που είχε στο τέλος του προηγουμένου έτους, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη οικονομία της αγοράς, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα είχε προηγουμένως κρατήσει τη λίρα κάτω από το επίπεδο των 14, παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές στις τελευταίες δύο εβδομάδες πουλώντας δολάρια.

Η λίρα έφτασε να υποχωρεί σήμερα μέχρι και στις 14,99 έναντι του δολαρίου, χάνοντας 7,3% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Ανέκαμψε μερικώς λίγο αργότερα και διαμορφώθηκε στις 14,2895 έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία την ώρα της ανάρτησης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14% αυτή την εβδομάδα, παρά το ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,3% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές και όσοι έχουν αποταμιεύσεις ανησυχούν για την πρόσφατη επιθετική νομισματική χαλάρωση στην οποία έχει προχωρήσει η κεντρική τράπεζα μετά τις πιέσεις του προέδρου Ερντογάν, και με βάση την οποία έξι μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων καθώς προωθεί ένα νέο οικονομικό σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, την πίστωση, την παραγωγή και τις εξαγωγές, παρά τη διευρυμένη κριτική της πολιτικής από οικονομολόγους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.