Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Σε εφαρμογή το α’ τρίμηνο του 2022 – Όλες οι λεπτομέρειες

Σε λειτουργία θα τεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Διευκρινίζεται ότι το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης.

Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.
Θα έχουν, δηλαδή, στη διάθεσή τους σχεδόν δύο χρόνια για να αποφασίσουν ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα.

Νέο επικουρικό σύστημα: Το ύψος των εισφορών και το βασικό χαρακτηριστικό του

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα. Τα έσοδα από τις εισφορές έχουν προϋπολογιστεί στα 36 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ 165 εκατ. ευρώ για το 2023 και 207 εκατ. ευρώ για το 2024 και 240 εκατ. ευρώ για το 2025.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι ότι δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί («κουμπαράδες») στους οποίους θα κατευθύνονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο τον εργαζόμενο – εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο – καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.
Nέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης: Οι εισφορές σε δύο διαφορετικούς κωδικούς

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που θα υποβληθούν, το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα εισπράξει εισφορές από τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας που υπολογίζονται σε 100.000 το 2022.
Οι εισφορές θα περνούν σε δύο διαφορετικούς κωδικούς ώστε να είναι διακριτή η διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και εκείνων που θα κατευθυνθούν προς το ΤΕΚΑ.
Στόχος του επιτελείου του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου και της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου είναι το πέρασμα στο νέο καθεστώς να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εμπλεκόμενοι.
Οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας μέχρι τη σύσταση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ θα ενταχθούν από το 2022 σε καταθετικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια του 2023 και του 2024 θα δοθούν στους ασφαλισμένους προκαθορισμένα επενδυτικά προγράμματα για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν εισρεύσει στο σύστημα.

Από το 2025 και μετά θα υπάρξει μεγαλύτερο εύρος επενδυτικών προγραμμάτων ανάλογα με την ηλικιακή κατανομή του ασφαλισμένου. Υψηλότερου ρίσκου για μικρές ηλικίες, χαμηλότερου ρίσκου για τους μεγαλύτερους. Με αυτόν τρόπο, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ , θα επενδύονται τα χρήματα του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022, υπό την επίβλεψη του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου.

Ασφαλιστικός κουμπαράς: Έρχεται email για τους νέους εργαζόμενους

νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Το επόμενο διάστημα, οι νέοι εργαζόμενοι θα λάβουν στο email που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ ένα κείμενο που θα τους καλεί να επιλέξουν το επενδυτικό «προφίλ» (συντηρητικό, ισορροπημένο, επιθετικό) με το οποίο επιθυμούν να επενδυθούν τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» τους.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πενταετία), αν επιθυμούν θα μπορούν να αλλάζουν το προφίλ. Επιπλέον θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή τον υπολογιστή τους ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking. Δηλαδή, θα βλέπουν τις εισφορές και τις αποδόσεις που σωρεύονται στον ατομικό κουμπαρά προκειμένου να «χτιστεί» το κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει την επικουρική τους σύνταξη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.