«Παγώνουν» οι χρεώσεις Κοινής Ωφελείας στους λογαριασμούς ΔΕΗ – Εξόφληση φυσικού αερίου σε 4 δόσεις

Το «πάγωμα» των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για διάστημα πέντε μηνών και την εξόφληση των λογαριασμών φυσικού αερίου σε 4 δόσεις προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

♠ Αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.) των μνημονευόμενων κατηγοριών καταναλωτών (βιομηχανικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης, αγροτικής χρήσης μέσης τάσης κ.λπ.), κατά την περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 1.11.2021 έως και 31.3.2022.

Συνακόλουθα, προσδιορίζονται οι ενέργειες των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Η ανωτέρω περίοδος μπορεί να παραταθεί ή να συντμηθεί, με υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης (συνολικό ποσό των οφειλών των χρεώσεων Υ.Κ.Ω προς εξόφληση, χρόνος και τρόπος εξόφλησης μετά τη λήξη της προαναφερόμενης περιόδου, συνυπολογισμός καταβληθέντων χρεώσεων από τους Εκπροσώπους Φορτίου και τους καταναλωτές των μνημονευόμενων κατηγοριών κ.λπ.).

♠ Παρέχεται η δυνατότητα στους προμηθευτές φυσικού αερίου για την εξόφληση, με διακανονισμό (αζημίως και ατόκως για αυτούς, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις) προς τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου, των χρηματικών ποσών σχετικά με τις χρεώσεις χρήσης -δυναμικότητας και ενέργειας- Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου που αντιστοιχούν στους πελάτες τους, για την περίοδο κατανάλωσης από 1.11.2021 έως και 31.12.2021.

Αντίστοιχα, οι προμηθευτές επιμερίζουν προς είσπραξη στους λογαριασμούς κατανάλωσης, τις σχετικές χρεώσεις των οικιακών καταναλωτών, που αφορούν την ίδια περίοδο κατανάλωσης, ανεξάρτητα της σύναψης ή μη του κατά τα ανωτέρω διακανονισμού εξόφλησης.

♠ Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε περίπτωση: i) μη εμπρόθεσμης εξόφλησης από τους προμηθευτές του αρχικού ποσού ή οποιασδήποτε δόσης (μη εφαρμογή ή διακοπή του διακανονισμού με συνέπεια το σύνολο της οφειλής να καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό) και ίί) αλλαγής ή παύσης εκπροσώπησης μετρητή κατανάλωσης ή αλλαγής στοιχείων τελικών-οικιακών πελατών (εκκαθάριση από τον προμηθευτή των σχετικών χρεώσεων και ενσωμάτωση του οφειλόμενου ποσού στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης).

Με υπουργική απόφαση, μπορεί να παραταθεί η προαναφερόμενη περίοδος κατανάλωσης και να καθοριστούν συναφή θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.