Οι τρεις απόλυτοι κυρίαρχοι στη διαδικτυακή διαφήμιση

Τη μερίδα του λέοντος έχουν εξασφαλίσει από την παγκόσμια διαφημιστική αγορά εκτός Κίνας τρεις και μόνον κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την Alphabet (τη μητρική της Google), την Amazon και τη Meta (η μετονομασία του Facebook). Οπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι υπολογισμούς της εταιρείας GroupM, το μερίδιο των τριών ομίλων κατά την τελευταία πενταετία διπλασιάστηκε και πλέον ελέγχουν το 50% της διαφημιστικής αγοράς.

Παράλληλα, τα παραδοσιακά μέσα προβολής αποδυναμώνονται. Αναμένεται πως η ψηφιακή διαφήμιση φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 30,5%, στα 491 δισ. δολάρια, επισκιάζοντας άλλους διαύλους. Αναμένεται ότι σε κάθε άλλη κατηγορία διαφήμισης εκτός Διαδικτύου οι δαπάνες θα μειωθούν φέτος εν συγκρίσει με το 2019.

Οπως αποδεικνύεται, οι ανησυχίες για την προστασία των ατομικών στοιχείων και την ιδιωτικότητα στο Ιντερνετ δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο και δεν απέτρεψαν την έκρηξη του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ. Οπότε οι δαπάνες εκτιμάται πως το τρέχον έτος θα αυξηθούν περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Αναμένεται πως η ψηφιακή διαφήμιση φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 30,5%, στα 491 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της GroupM, εάν εξαιρεθούν οι πολιτικές διαφημίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, παγκοσμίως ο κλάδος της διαφήμισης σε όλα τα μέσα αναμένεται να πραγματοποιήσει το 2021 τζίρο της τάξεως των 763 δισ. δολαρίων. Κι αυτό, όπως παρατηρεί η εφημερίδα των Financial Times, συνιστά μια δραστική αύξηση τόσο σε σύγκριση με το 2020 όσο και με το 2019. Ειδικά σε σύγκριση με το 2019, η αύξηση είναι της τάξεως του 18,7%. Σύμφωνα με τον σερ Μάρτιν Σόρελ, εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του διαφημιστικού ομίλου S4 Capital, τα στοιχεία φανερώνουν ότι ο υποκλάδος της ψηφιακής διαφήμισης είναι δυναμικός, ενώ παράλληλα τα παραδοσιακά μέσα είτε αποδεικνύονται αργά είτε δεν έχουν καμία αύξηση στις δραστηριότητές τους.

«Η κατάσταση αυτή είναι πιθανό πως θα συνεχιστεί, ενώ ανέκαθεν έτσι είχαν τα πράγματα, δηλαδή οι μεγάλες πλατφόρμες δεσπόζουν στην ψηφιακή αγορά της διαφήμισης. Σήμερα, αυτή η ψηφιακή διαφήμιση ξεπερνάει το ήμισυ της συνολικής, οπότε και οι πλατφόρμες θα εξασφαλίζουν μεγάλο μερίδιο», τόνισε ο σερ Μάρτιν Σόρελ. Το 2014, αξίζει να σημειωθεί, οι ψηφιακές διαφημίσεις απέδιδαν στον κλάδο το 25% των εσόδων του και τώρα καλύπτουν τα σχεδόν δύο τρίτα. Ποσοστό 80% με 90% της ψηφιακής διαφημιστικής αγοράς ελέγχεται από τις Alphabet, Meta και Amazon, όπως υπολογίζει η GroupM.

H κυριαρχία αυτή, όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής Τόμας Σίνγκλχερστ, της Citi, είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι από τη μία μειώνει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τις τιμές, ενώ από την άλλη πλευρά, το να συναλλάσσεσαι με μεγάλους ομίλους έχει πλεονεκτήματα, εφόσον παρέχει μεμονωμένους κόμβους για να απευθυνθείς σε ένα παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό.

Τέλος, η έκθεση της GroupM καταδεικνύει τις πιέσεις στις εφημερίδες και στα περιοδικά ως διαύλων διαφήμισης, η οποία επισπεύστηκε στην πανδημία. Τα παγκόσμια διαφημιστικά έσοδα σε αυτήν την κατηγορία εκτιμάται πως φέτος θα μειωθούν 27% έναντι του 2019, όταν οι εφημερίδες το 2014 είχαν το σχεδόν 15% της αγοράς έναντι του κατά τι υψηλότερου του 4% σήμερα. Το παραδοσιακό μέσο με την καλύτερη επίδοση αποδείχθηκε η τηλεόραση, με άνοδο περίπου 12% από το 2020 και τα διαφημιστικά έσοδά της να φθάνουν τα 161 δισ. δολάρια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.