«Θα Συμφωνήσετε κ. Τσίπρα στο Διαφαινόμενο “Έγκλημα” του κ. Μητσοτάκη;» – Ερωτήματα για την Πτολεμαΐδα 5

Μία σειρά ερωτήματα για το τι στάση θα κρατήσει ο τέως πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την μετατροπή του υπό κατασκευήν ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου, απευθύνει ο κ. Μιχάλης Ραμπίδης (e-ptolemeos.gr). Θα συναινέσει στη διαφαινόμενη πρόθεση του νυν πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο να μην ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η μονάδα δοκιμαστικά και εμπορικά με λιγνίτη, με συνέπεια το 1,5 δις που έχει επενδυθεί για την εν λόγω μονάδα να κινδυνεύουν να «πάνε στράφι»;

Το άρθρο, μάλιστα, υπογραμμίζει με νόημα, πως τα μισά χρήματα της κατασκευής της μονάδας, που προέρχονται από δάνειο Γερμανικών τραπεζών, έχουν ήδη καταβληθεί – οιονεί προκαταβολικά στον Γερμανό ανάδοχο για τον εξοπλισμό της. Τέλος, ο αρθρογράφος ερωτά αν όντως είναι εφικτή η

πανάκριβη μετατροπή μιας λιγνιτικής σε μονάδα καύσης Φ.Α. ή πρόκειται για ένα δοκιμαστικό πείραμα μιας πρωτοεφαρμοζόμενης τεχνολογίας, καθώς, όπως επισημαίνει,  ως χτες ισχυρίζονταν ότι οι ειδήμονες τεχνοκράτες ότι οι ΑΗΣ δεν μετατρέπονται σε μονάδες Φ.Α.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Μιχ. Ραμπίδη με τίτλο «Θα συντελέσετε σε ενδεχόμενο ‘έγκλημα’ μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5 κ. Τσίπρα;»

Στην προ ημερών επίσκεψη- πέρασμά του από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 δεν έχει αποφασισθεί ακόμα. Κάποιοι καλοπροαίρετοι κατάλαβαν πως εννοούσε ότι δεν αποφασίσθηκε πότε θα σταματήσει η λειτουργία της Μονάδας όταν με το καλό ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Ο νους των υποψιασμένων πήγε στην «καινοτόμα» μετατροπή της σε μονάδα καύσης Φυσικού Αερίου (Φ.Α.).

Ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε 1,5 δις ΕΥΡΩ για να αποκτήσει μια σύγχρονη-αντιρρυπαντική μονάδα βάσης που θα καίει εγχώριο λιγνίτη και που μαζί με το Φ.Α. κ.α. πηγές θα αποτελούν το μεταβατικό καύσιμο για τα επόμενα περίπου 30 χρόνια, όταν όπως πιστεύεται θα είναι επαρκής η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα μισά χρήματα κατασκευής (750 εκ ΕΥΡΩ) της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 5 προέρχονται από δάνειο Γερμανικών Τραπεζών, οι οποίες εξόφλησαν αν όχι προκαταβολικά πολύ έγκαιρα τον εξοπλισμό του Γερμανού ανάδοχου, ασχέτως αν το έργο δεν έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα, είναι άραγε πιθανό να υπάρχουν αδίστακτοι τυχοδιώκτες που προσπαθούν να πείσουν τον κ Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει στο να μην ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η μονάδα δοκιμαστικά και εμπορικά με λιγνίτη; Να μη γνωρίζουμε δηλαδή εάν το 1,5 δις έπιασε τόπο και η μονάδα λειτουργεί, σύμφωνα με την μελέτη και τη σύμβαση κατασκευής της ή αχρηστεύεται;

Αντίθετα τα συμφέροντα κατασκευαστών και Φ.Α. προτείνουν την πανάκριβη και πρωτοεφαρμοζόμενη (δοκιμαστικό πείραμα;) μετατροπή μιας λιγνιτικής σε μονάδα καύσης Φ.Α. Μετατροπή που θα κοστίσει ακόμη περισσότερο από μια νέα ισοδύναμη μονάδα Φ.Α. δίπλα της ή στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς. Μέχρι χθες μας έλεγαν οι ειδήμονες τεχνοκράτες ότι οι ΑΗΣ δεν μετατρέπονται σε μονάδες Φ.Α. Μετατροπή χωρίς τη βεβαιότητα ότι η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 θα πετύχει και ότι η νέα μετασκευασμένη μονάδα Φ.Α. θα μπορεί να ανταγωνίζεται τις καθαρόαιμες μονάδες Φ.Α. ή να μείνει ακόμα και ανενεργή! Πιο κάτω δεν έχει !!!

Και φυσικά να μην έχουμε ως εναλλακτική τη λιγνιτική μονάδα ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 ακόμα και ως εφεδρεία στις δύσκολες εποχές, τόσο από άποψη επάρκειας κάλυψης του συστήματος (Χειμώνες-Καλοκαίρια) με Ηλεκτρική Ενέργεια (Η/Ε) όσο και αντιστάθμισης των υψηλών τιμών του Φ.Α. (150 ΕΥΡΩ/ MWh σήμερα η παραγόμενη από λιγνίτη, ενώ πλησιάζει τα 300 ΕΥΡΩ από το Φ.Α.). Και όπως είναι αναμενόμενο θα εξακολουθήσουν υψηλές ή και ψηλότερες οι τιμές, αφού το Φ.Α. θα αποτελεί μονοπώλιο στην πολύχρονη αυτή μεταβατική περίοδο.

Αν η κυβέρνηση λάβει την αδικαιολόγητη, καταχρηστική και παράνομη απόφαση της κατηφόρας προς τα Άδυτα Σκοτάδια, πείτε μας κ Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη 2/12/21 που θα μας επισκεφθείτε αν την ακολουθήσετε. Μήπως να αποφασίσετε η δυνατόν μαζί με τα άλλα κόμματα, να προβάλλετε κάθε θεμιτή αντίσταση να μην μετασκευαστεί η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5; Περιμένουμε εναγωνίως απάντηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.