Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της τουρκικής λίρας διέταξε ο Ερντογάν

“Σεισμός” στην Τουρκία με την πτώση ρεκόρ που κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα και την κατάρρευση της οικονομίας. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ο Τούρκος πρόεδρος ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, μια ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση.

Το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς να παράσχουν έγγραφα και πληροφορίες και στη συνέχεια να προωθήσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες αρχές.

Πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας μετά την ομιλία Ερντογάν

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει έως και το 45% της αξίας της. Οι μισές απ’ αυτές τις απώλειες καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Την Τρίτη, μετά την ομιλία του Ερντογάν κατά την οποία υπερασπίστηκε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 15%, μολονότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, η λίρα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 13,45 έναντι του δολαρίου.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του. «Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.