«Βόμβα» 15 δισ. ευρώ για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ξεκινά σύντομα η αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία

Στην αποπληρωμή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία θα κληθούν να προχωρήσουν άμεσα εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αποπληρωμή των περισσοτέρων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό, με πολλαπλές καταβολές δόσεων.

Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι οφειλέτες δύσκολα θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή μάλιστα που βιώνουν καθημερινά το τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το συνολικό ποσό αγγίζει τα 14,6 δισ. ευρώ, καθώς πρόκειται για:

· φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, ύψους 2,6 δισ. ευρώ

· δάνεια που έχουν βρεθεί σε καθεστώςαναστολής πληρωμής ή έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης από το κράτος, ύψους 9 δισ.

· τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ένα κομμάτι των οποίων θα πρέπει να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία, ύψους 3 δισ. ευρώ

Σε έως 72 άτοκες δόσεις θα μπορέσουν να αποπληρωθούν στηνΕφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Η ρύθμιση ενεργοποιείται στις αρχές του 2022 και αφορά περισσότερους από 800.000 φορολογουμένους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 36 άτοκες ή σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα κορονοχρέη θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Μια σειρά από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τέθηκαν σε μορατόριουμ ή επιδοτούνται μέσω των προγραμμάτων «ΓΕΦΥΡΑ 1» και «2», λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος των δανείων που θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από τις αρχές του έτους ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ, εφόσον σε αυτά προστεθούν και εκείνα που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα σταδιακής επαναφοράς.

Σε 60 μηνιαίες δόσεις, αντί των 40 που προέβλεπε το πλαίσιο, θα επιστραφούν τελικά οι επιστρεπτέες προκαταβολές 1-7, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022, με το ποσό που πρέπει να επιστραφεί να αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σε όσες επιχειρήσεις έλαβαν τουλάχιστον μία από τις συνολικά επτά επιστρεπτέες προκαταβολές παρέχεται έκπτωση 15% για την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.