Σταϊκούρας: Κανένας καινούργιος φόρος το 2022 – Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ 2022 –

Δεν θα υπάρξει κανένας καινούργιος φόρος το 2022 για τους πολίτες ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, δεν συμπεριλαμβάνει κανένα καινούργιο φόρο ο νέος κρατικός προϋπολογισμός αντιθέτως έχει πρόσθετες μειώσεις φόρων για το 2022. “Είμαστε συνεπείς σε ό,τι είχαμε πει και στη ΔΕΘ και πριν από τις εκλογές”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει κανένα νέο φόρο το 2022, επανέλαβε ωστόσο τόνισε ότι ” έχει όλες τις μόνιμες μειώσεις φόρων που έχουμε υλοποιήσει από την αρχή της θητείας μας, έχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και έχει έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ “.

φορολογικές δηλώσεις

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει την ήδη υφιστάμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και έχει με μία πρόσθετη μείωση του φόρου συνολικά κατά 60 εκατ. ευρώ, έχει μείωση στο φόρο όλων των επιχειρήσεων στο 22% από 29% που ήταν προηγουμένως , έχει την μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις από 100% στο 80 % και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%, έχει τη νόμιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα στο 9%, έχει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες που είναι για το 2022 και έχει και τη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα για το 2022 .

” Και εννοείται ότι έχει όλες τις μειώσεις του ΦΠΑ( είτε είναι εστίαση, είτε είναι μεταφορές , είτε είναι κινηματογράφος ,είτε είναι γυμναστήρια, είτε είναι σχολές χορού) μέχρι τον Ιούνιο 2022″, συμπλήρωσε.

Για το τέλος του επιτηδεύματος και για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Όσον αφορά στο εάν θα καταργηθεί το τέλος του επιτηδεύματος και στο εάν θα καταργηθεί για όλους η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι αυτό” θα αξιολογηθεί ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από το 2022 και μετά και ανάλογα με τις συζητήσεις που ξεκίνησαν να διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες από το 2023 και μετά”.
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα είναι οι κανόνες αυτοί ευνοϊκότεροι. ” Επιδιώκουμε να είναι ευνοϊκότεροι .Και εκτιμώ ότι θα έχει χαρακτηριστικά τα οποία δεν θα είναι όπως του παρελθόντος. Άρα θα δίνουν μια σχετική δημοσιονομική ευελιξία για ένα τμήμα των επενδύσεων που πρέπει να κάνουν ΄ολες οι χώρες “, σημείωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2022

Επίσης μίλησε και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ του 2022. ” Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία στην οποία έχουν ενσωματωθεί οι αντικειμενικές αξίες στην άσκηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Πρέπει να αλλάξουμε τους συντελεστές και τις κλίμακες .Γιατί είχαμε πει μέχρι τώρα ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη η συνολική άσκηση και υπάρχει μια δέσμευση της ΔΕΘ που λέει ότι το 2022 οι περισσότεροι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ , ακόμη χαμηλότερο από αυτόν που πληρώνουν τη τελευταία διετία”, σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ” Θα δούμε τι θα βγάλει η άσκηση και στις γεωγραφικές περιοχές και θα ενσωματώσουμε τη μόνιμη μείωση κατά 60% του ΕΝΦΙΑ σε συνολική άσκηση “, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μείωση στον φόρο.
Και επανέλαβε ότι “ισχύει απολύτως ό,τι είχαμε πει στη ΔΕΘ”. Μάλιστα, προσθέτουμε άλλα 60 εκατ. ευρώ στην “άσκηση”.
Στην ερώτηση πότε αλλάζουν οι συντελεστές και οι κλίμακες για τον νέο ΕΝΦΙΑ είπε: “Αυτή η άσκηση επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 , ώστε να ξεκινήσει με τα σημερινά δεδομένα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ τον Μάρτιο του 2022 για να μπορέσουμε να έχουμε μια πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε 10 δόσεις”.
“Επιδιώκουμε να είναι περισσότερες οι δόσεις και να ξεκινήσουν οι πληρωμές νωρίτερα ώστε οι πολίτες οι φορολογούμενοι να μην έχουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους”, σημείωσε μεταξύ άλλων και γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2022 θα γνωρίζει πόσοι Έλληνες θα δικαιούνται μείωση του ΕΝΦΙΑ διότι θα πρέπει να ενσωματωθούν αυτές οι τιμές , να αλλάξουν οι κλίμακες.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.