Ποιοι κατασκευαστές λένε «όχι» στην κατάργηση των θερμικών μοτέρ το 2040;

Ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που συμφωνούν αναντίρρητα με την κατάργηση των κινητήρων βενζίνης και diesel έως το 2040, υπάρχουν κάποιοι… αρνητές που δεν δέχονται να βάλουν την υπογραφή τους.

Δεκάδες χώρες, επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις υπόσχονται τον τερματισμό πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2040, όπως ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη.

Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δεσμευτεί να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C, ως μέρος μιας προσπάθειας να προστατευτεί ο πλανήτης από τις οδυνηρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρόθυμοι να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια απανθρακοποίησης του πλανήτη εμφανίζονται έξι (6) κατασκευαστές οι οποίοι είναι οι BYD, Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes και Volvo.

Στον αντίποδα υπάρχουν και κάποιες εταιρείες… αρνητές, οι οποίες δεν δέχονται να δεσμευτούν ενυπόγραφα: Πρόκειται για τις Toyota και VW Group –  που αποτελούν τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σε επίπεδο πωλήσεων – BMW, Nissan, Stellantis, καιHonda.

Οι λόγοι της άρνησης
Ανώνυμες πηγές του Reuters αναφέρθηκαν στους λόγους της άρνησης, αναφέροντας ότι η συμφωνία απαιτεί από τις εταιρείες να προχωρήσουν σε υπέρογκες επενδύσεις πάνω στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών, δίχως, όμως, να παρέχονται εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του δικτύου δημοσίων σταθμών φόρτισης.

«Όχι» στη συμφωνία, επίσης, είπαν και μεγάλες αγορές αυτοκινήτου ανά τον κόσμο, όπως είναι η Κίνα, οι ΉΠΑ και η Γερμανία. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Περιβάλλοντος μίλησε στο Reuters επισημαίνοντας πως η χώρα ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το αν ένα καύσιμο που παράγεται από ΑΠΕ, αλλά χρησιμοποιείται σε θερμικό μοτέρ – εμπίπτει στους όρους της συμφωνίας.

Η Toyota σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να εφαρμοστεί μια τόσο ευρεία πολιτική μέχρι το 2040, ιδιαίτερα σε μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου δεν υπάρχει «το περιβάλλον για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

»Εξαιτίας αυτού δυσκολευτήκαμε να δεσμευτούμε σε μια κοινή δήλωση και προς το παρόν δεν συμμετέχουμε στην υπογραφή της», συμπλήρωσε η ιαπωνική εταιρεία.

Η VW προχωρά σε ριζική ανασύνταξη, επενδύοντας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και σχεδιάζει την κατασκευή έξι εργοστασίων (gigafactories) στην Ευρώπη έως το 2030. Όπως, όμως, και η Toyota, η γερμανική εταιρεία ανέφερε ότι η προθεσμία του 2040 αγνοεί τις διαφορές στους ρυθμούς υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων, σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο.

Με πολύ απλά λόγια, υποστηρίζει ότι έως το 2040 κάποιες περιοχές (π.χ. Αφρική) είναι αδύνατον να έχουν στραφεί ολοκληρωτικά στα μηδενικών ρύπων οχήματα.

Επιπροσθέτως, η VW επισήμανε ότι οποιαδήποτε επιταχυνόμενη στροφή προς τα ηλεκτρικά έπρεπε να «συμβαδίζει με μια ενεργειακή μετάβαση προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στον αντίποδα, κάποιοι κατασκευαστές χαιρετίζουν τη διακήρυξη COP26. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Mercedes που υποστήριξε ότι η δική της ατζέντα είναι ακόμα πιο φιλόδοξη απ’ όσα επιτάσσει η συμφωνία. Μην ξεχνάμε τις εξαγγελίες της για πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο τέλος της δεκαετίας, όπου οι συνθήκες αγοράς το επιτρέπουν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη σύνοδο της COP26, οι χώρες καλούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Ειδικότερα καλούνται να δεσμευτούν για πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, να συζητήσουν μέτρα για την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.