Εντός του έτους θα υπάρξει μια πλατφόρμα για το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.
Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου για το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης “την πρώτη χρονιά αυτό θα αφορά τα άτομα που μπαίνουν στη αγορά εργασίας, δηλαδή από 1/1/2022”. Μέσα στη χρονιά θα ανοίξουμε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ρωτάμε τα άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν επικουρική ασφάλιση, σημείωσε και υπενθύμισε ότι υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης έχουν οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί. Όσοι δεν έχουν επικουρική ασφάλιση και θέλουν να μπουν στο νέο σύστημα θα ενταχθούν σε αυτό από 1/1/2023, πρόσθεσε.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης δεν αφορά τους ασφαλισμένους ηλικίας άνω των 35 ετών.
Νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης: Ποια είναι η διαδικασία για να ενταχθεί ο ασφαλισμένος
Όσον αφορά στο πώς θα ενταχθεί στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης κάποιος που ξεκινά να εργάζεται από τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου είπε ότι ο ίδιος ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να κάνει καμία ενέργεια. Δηλαδή όπως ακριβώς κατέβαλε ο ασφαλισμένος τις εισφορές του προηγουμένως θα τις καταβάλει και τώρα, πρόσθεσε και τόνισε όταν αυτές οι εισφορές αυτές πηγαίνουν στον ΕΦΚΑ ένα μικρό κομμάτι από αυτά που αντιστοιχεί στο καινούργιο το Ταμείο ΤΕΚΑ , Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητκής Ασφάλισης θα πηγαίνουν σε αυτό .Και εκεί σύμφωνα με τις οδηγίες του εργαζόμενου, τα χρήματα του θα επενδύονται αργότερα.
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν ο ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί κάπου για να επιλέξει κάποιο πρόγραμμα για την επικουρική ασφάλιση. Για αυτό το πράγμα, θα υπάρχει πλατφόρμα, δεν θα επιλέγει ο ασφαλισμένος απευθείας το πρόγραμμα για την επικουρική ασφάλιση, πρώτα θα του τίθενται μια σειρά από ερωτήματα τα οποία θα σχετίζονται με τις γνώσεις του απάντησε .Η πλατφόρμα θα προτείνει στον ασφαλισμένο ποιο πρόγραμμα είναι κατάλληλο για αυτόν με βάση το προφίλ του και από εκεί κα πέρα αυτός με τη σειρά του θα αποφασίσει εάν θα επιλέξει το πρόγραμμα που του προτείνεται ή εάν θέλει να πάρει κάτι διαφορετικό όπως μπορεί να επιλέξει και ένα συνδυασμό προγραμμάτων, δηλαδή να επιλέξει το 50% από το ένα πρόγραμμα και το 50% από το άλλο πρόγραμμα . Το πρόγραμμα του για την επικουρική ασφάλιση θα μπορεί να το αναπροσαρμόζει σε ένα παράθυρο το οποίο είναι ανά 5 ετία.
Τα ποσά για την επικουρική ασφάλιση είναι εξασφαλισμένα
Στην ερώτηση εάν είναι εξασφαλισμένα τα ποσά που θα δίνει ο ασφαλισμένος για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, είπε ότι ” Είναι ρητά γραμμένο μέσα στο νόμο το ότι η σύνταξη η οποία πρόκειται να αποδοθεί στο τέλος θα είναι τουλάχιστον ίση με τις εισφορές τις οποίες κατέβαλε σε πραγματικούς όρους δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού “.
Και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει τέτοιο σύστημα.” Τέτοια συστήματα λειτουργούν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες σε όλο τον κόσμο”, συμπλήρωσε.
“Είναι αλήθεια ότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ό,τι έχουν τα διανεμητικά. Λογικό είναι αυτό το πράγμα αλλά έχουν και μεγαλύτερες αποδόσεις. Δηλαδή εάν πάμε σε βάθος δεκαετιών οι αποδόσεις τέτοιων συστημάτων είναι πολύ καλύτερες από αυτές που έχουν τα διανεμητικά συστήματα όπως είναι το δικό μας και ειδικά τα διανεμητικά συστήματα γερασμένων κοινωνιών. .Δηλαδή τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Ένα διανεμητικό σύστημα δουλεύει καλά όταν έχει πάρα πολλούς εργαζόμενους και έχει λίγους συνταξιούχους”, ανέφερε και τόνισε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε λιγότερο από 2 ασφαλισμένους για κάθε ένα συνταξιούχο .