“Κόκκινες γραμμές” για τα αναδρομικά – Μετά τις γιορτές η απόφαση του ΣτΕ που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Με δύο αποφάσεις που αναμένονται από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 θα λυθεί η δύσκολη εξίσωση των αναδρομικών τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Και αυτό γιατί οι ανώτατοι δικαστές αμέσως μετά τις γιορτές θα είναι έτοιμοι να αποφανθούν για τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δίνοντας έτσι απάντηση και στο μείζον θέμα της αναδρομικότητας των απαιτήσεων των συνταξιούχων, οι οποίοι αμέσως μετά την απόφαση της Ολομέλειας του 2015 άρχισαν να συρρέουν στα δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές. Άλλοι ζητώντας αναδρομικά την καταβολή απαιτήσεών τους από το 2012 και άλλοι αργότερα.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι όσοι είχαν κάνει αγωγές πριν από την απόφαση του Ιουνίου 2015 θα πάρουν αναδρομικά από την ημέρα που έγιναν οι μειώσεις στις συντάξεις τους με μνημονιακούς νόμους του 2012. Όσοι δεν προσέφυγαν δικαιούνται αναδρομικά από την ημέρα δημοσίευσης της επίμαχης απόφασης. Ωστόσο, αν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου κριθούν αντισυνταγματικές αυτό σημαίνει ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων θα δύνανται να εγερθούν μέχρι σήμερα; Αυτό θα το πει το δικαστήριο. Στην αντίθετη περίπτωση, λένε οι ίδιες πηγές, εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε είναι βέβαιο πως ό, τι θελήσει κανείς να διεκδικήσει θα σταματά τον Μάιο του 2016.

Μέσα στην επόμενη χρονιά θα κριθεί όμως και το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, μετά την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία άναψε το πράσινο φως για όσους από 1/1/2013 έχασαν παντελώς τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές που έγιναν με προηγούμενους μνημονιακούς νόμους του 2010 και του 2011 έχει κριθεί ότι κινήθηκαν μέσα στα όρια του Συντάγματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση και να μπει η χώρα σε τροχιά προσαρμογής μέσα από όσα προέβλεπαν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους, η Ολομέλεια του δικαστηρίου θα διασκεφθεί για το επίμαχο θέμα έχοντας όμως, μπροστά της δύο δεδομένα: τις κόκκινες γραμμές που έβαλε η απόφαση 2287/2015 και την απόφαση που αναμένεται για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.