Απολιγνιτοποίηση – Βατερλό Μητσοτάκη: Ο ΑΔΜΗΕ ανοίγει τα εργοστάσια λιγνίτη λόγω κρίσης

netakias

Όταν κάνεις απολιγνιτοποίηση, όχι με σχέδιο, αλλά με σκοπό να μας πουλήσουν οι Γερμανοί ανεμογεννήτριες Siemens που έχουν για πέταμα, καταλήγουν οι Έλληνες και να πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο και να μην έχουν ρεύμα

Παρά το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης η έκρηξη του ενεργειακού κόστους υποχρεωνει τον ΑΔΜΗΕ να ενεργοποιήσει τις θερμικές μονάδες. Μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, ζητά ο ΑΔΜΗΕ ενόψει της αυξημένης ζήτησης ρεύματος που αναμένεται τον χειμώνα αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει στενότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

green fraud1

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ. Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%. Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κλήθηκε από τη ΡΑΕ να καταθέσει επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας του συστήματος για το κρίσιμο τρίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης είναι σχετικά μικρή, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και εισαγωγές.

GREEN-FRAUD

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.