Ζητάνε πίσω τις επιδοτήσεις από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»

Στη δίνη της γραφειοκρατικής τρέλας βρίσκονται δεκάδες κάτοικοι της Λέσβου, από τους οποίους η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ζητά επιστροφή χρημάτων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», με το αιτιολογικό ότι στα νησιά ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Με πληροφορίες απο το newscenter.gr

Συγκεκριμένα ζητείται επιστροφή χρημάτων από προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα έτη 2017,2918 και 2019. Οι πολίτες, αλλά και οι μηχανικοί με τους οποίους συνεργάστηκαν για τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» προσπαθούν να εξηγήσουν τα αυτονόητα στους ελεγκτές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας:

Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά είναι μέτρο εξισορρόπησης των τιμών και τα υλικά που αγοράστηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση στο πλαίσιο του προγράμματος δεν ήταν πιο φτηνά σε σχέση με αντίστοιχα υλικά στην υπόλοιπη χώρα.

Όμως οι ελεγκτές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ισχυρίζονται ότι οι Λέσβιοι αγόρασαν τα υλικά σε χαμηλότερες τιμές. «Με το σκεπτικό αυτό, ζητούν πίσω ποσοστό της χρηματοδότησης, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 1.750 ευρώ για μια επένδυση 25.000 ευρώ», δήλωσε στην ιστοσελίδα stonisi.gr, ο μηχανικός Αργύρης Σκοπελίτης, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, πραγματοποίησε παρέμβαση το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με επιστολή που απέστειλε το Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, «η μόνη περίπτωση μείωσης των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών αφορά περιπτώσεις στις οποίες οι προμηθευτές και οι εμπλεκόμενοι μελετητές/σύμβουλοι/ενεργειακοί επιθεωρητές βάσει της παρ.1 του άρθρου 251 του Ν.4281 (ΦΕΚ 160Α/08.08.2014) απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ . Το μειωμένο ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στο εν λόγω ΦΕΚ και αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα και κινητήρια δύναμη για τις τοπικές κοινωνίες δεδομένου των πολυάριθμων και ιδιαίτερων προβλημάτων που τις μαστίζουν (παραμεθόριο, προσφυγικές ροές)», επισημαίνεται στην επιστολή του επιμελητηρίου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Εντούτοις η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όχι μόνο δεν γνωρίζει τι προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε.

Στην πραγματικότητα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα υπονομεύει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο -όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της τράπεζας – «με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ έχει Δικαιούχο την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους, με όφελος ειδικά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Από αυτούς τους δικούχους με «χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ζητά τώρα επιστροφές χρημάτων…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.