FAO: Ακριβότερα κατά 32,8% τα τρόφιμα συγκριτικά με το 2020

Αυξημένος κατά 32,8% ήταν τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ο δείκτης τιμών τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO), ωθούμενος από την αύξηση των τιμών στα δημητριακά κατά 41% συγκριτικά με την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του οργανισμού, ενώ φέτος η παραγωγή δημητριακών στον πλανήτη βρίσκεται σε τροχιά να καταρρίψει το ιστορικό ρεκόρ των 2.800 εκατ. τόνων (συμπεριλαμβάνεται και το επεξεργασμένο ρύζι), δεν μπορεί να καλύψει την εκτιμώμενη ζήτηση και ως εκ τούτου θα αξιοποιηθούν ποσότητες και από τα αποθέματα.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο δείκτης τιμών δημητριακών συνέχισε την ανοδική του πορεία (αύξηση 2%) τον Σεπτέμβριο 2021 συγκριτικά με τον Αύγουστο, με την τιμή του σιταριού να αυξάνεται σε διπλάσιο ποσοστό (4%) και την υψηλόβαθμη οικονομολόγο του FAO, Abdolreza Abbassian να προβλέπει ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί κατά πόσο να διατηρηθεί η (υψηλή) ζήτηση με βάση τις ταχέως αυξανόμενες τιμές»

Συνολικά, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO αυξήθηκε κατά 1,2% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Εκτός των τιμών δημητριακών, αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές των φυτικών ελαίων κατά 1,7% (στο 60% η αύξηση σε ετήσια βάση), των γαλακτοκομικών κατά 1,5% και της ζάχαρης κατά 0,5% (στο 53,5% η αύξηση σε ετήσια βάση). Αμετάβλητος παρέμεινε μόνο ο δείκτης των τιμών του κρέατος, ο οποίος είναι, όμως, κι αυτός αυξημένος κατά 26,3% συγκριτικά με πέρυσι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.