Στη Σύνοδο Κορυφής το ράλι των αυξήσεων – Ρεκόρ 13 ετών έσπασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Έρχονται νέα μέτρα-ανάσες τον Νοέμβριο

Με τους δείκτες των ανατιμήσεων να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεί,α προκαλώντας ένα εφιαλτικό ντόμινο στο καλάθι της νοικοκυράς, σε αρνητικό ρεκόρ 13 ετών, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από το 3% που ήταν τον Αύγουστο στο 3,4%. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, είναι η πιο σημαντική αιτία που επηρεάζει όλη την αλυσίδα της παραγωγής.

Το ανησυχητικό είναι ότι όλα δείχνουν ότι η κούρσα των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί διεθνώς και το φαινόμενο δεν θα έχει εκτονωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις αλλά θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

SOS για νοικοκυριά και μικρομεσαίες

Έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ζήτημα της ενέργειας και η αύξηση των τιμών θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου από τους «27» ηγέτες.

«Η Ευρώπη, όπως και πολλές άλλες περιοχές, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιντς. «Οι υψηλές τιμές ενέργειας θέτουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών μας υπό σοβαρή πίεση» τόνισε. «Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο των επιπτώσεων της πανδημίας. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να εστιάσουμε στις άμεσες ανησυχίες για τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τις ΜΜΕ. Αυτό είναι, σε πρώτη φάση, ευθύνη των κρατών μελών. Πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ» πρόσθεσε.

Άμεσα μέτρα

Της Συνόδου Κορυφής θα έχουν προηγηθεί το Ευρωπαϊκά Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και το Eurogroup, όπου οι χώρες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την τιθάσευση των ανατιμήσεων. Το φυσικό αέριο στα προθεσμιακά συμβόλαια εκτινάχτηκε στα χρηματιστήρια κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τριπλασιάστηκε). Όσο για το πετρέλαιο του οποίου η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα ανεβαίνει και αυτό συνεχώς. Το μπρεντ κινείται γύρω στα 78-80 δολάρια το βαρέλι, και η Bank of America, δεν αποκλείει μέσα στο χειμώνα η τιμή του να ξεπεράσει τα 120 δολάρια, εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και συνεχιστεί η υψηλή ζήτηση.

Άρχισε η επιδότηση

Η ελληνική κυβέρνηση έφερε χθες τροπολογία που προβλέπει επιδότηση όχι μόνο των λογαριασμών ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου που παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση από το πετρέλαιο. Θα αφορά μόνο τα νοικοκυριά (στην παρούσα φάση τουλάχιστον) και όχι τις επιχειρήσεις
και θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

«Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για να υποστηρίξουμε όλους τους πολίτες και ειδικά τους πλέον ευάλωτους» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ», που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

…Δύο προϋπολογισμοί

Η κυβέρνηση αναζητεί διεξόδους για να προστατέψει όσον το δυνατόν το οικογενειακό εισόδημα από το τσουνάμι των αυξήσεων. «Από σήμερα μηδενίζεται για την μεσαία τάξη ο φόρος γονικής παροχής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι γονείς δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουν για να μεταβιβάσουν όσα δημιούργησαν στα παιδιά τους» τόνισε. «Για ακίνητα αλλά και χρήματα ο φόρος που θα πλήρωναν προστίθεται στην στήριξη που δίνουν στη νεότερη γενιά. Και τα παιδιά τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία που με κόπο έφτιαξαν οι γονείς τους». 

Ήταν ένα από τα μέτρα συνολικού ύψους 3,55 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο. Την Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 και θα τα συμπεριλαμβάνει. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινούνται στο 5,9%. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «συντηρητική» την εκτίμηση σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά 90,1». Ξένοι οίκοι την ανεβάζουν ακόμη και κοντά στο 8,5- 9% για το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα στοιχεία που θα ακολουθήσουν θα την ανεβάσουν σημαντικά, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης. Το σύνολο των μέτρων θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Νοεμβρίου όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Στο τραπέζι είναι από περαιτέρω μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ ώστε να φτάσει στο 12% μέχρι 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλα.

Υπεροχή με καμπάνες!

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΝΔ συνεχίζει να καταγράφει σημαντική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αν και καταγράφει μια φθορά που δεν εισπράττει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο νέο γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega καταγράφεται διψήφια διαφορά στην «πρόθεση Ψήφου» (11,1%) που αυξάνεται στο 14,8% στην «εκτίμηση ψήφου» που συνυπολογίζει ποιοτικά δεδομένα και αναλύει την δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ δυνητικά μπορεί να φτάσει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,8% με βάση τα ευρήματα. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει συντριπτικά του Αλέξη Τσίπρα (38% έναντι 16%). Με 43% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές για τον πρωθυπουργό και με 19% θετικές και 71% αρνητικές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξάνει η δυσαρέσκεια

Η κυβέρνηση καταγράφει φθορά που προφανώς δεν παίρνει διαστάσεις διότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλή πτήση. Η πορεία της χώρας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση από ένα ποσοστό 51%, και σε θετική για το 38%. Υπάρχει υποχώρηση καθώς στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τα ποσοστά αυτά ήταν περίπου τα ίδια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.