Ο μόνος οικονομολόγος που προέβλεψε την μείωση επιτοκίων της Τουρκίας προβλέπει νέα κατρακύλα για τη λίρα

Ο μόνος οικονομολόγος που “μάντεψε” σωστά, την προηγούμενη εβδομάδα, την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB), λέει ότι βλέπει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αποδυνάμωση της λίρας και αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Ιμπραχίμ Ακσόι, επικεφαλής οικονομολόγος στην HSBC Asset Management Turkey, στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο ο μοναδικός αναλυτής από τους 23 που προέβλεψε την κίνηση της περασμένης εβδομάδας. Κατέχει επίσης την πρώτη θέση μεταξύ των προβλέψεων για τις τουρκικές αποφάσεις για τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τα οποία ερωτάται από το Bloomberg.

Ο Ακσόι προέβλεψε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης πριν από τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της περασμένης Πέμπτης λόγω της απόφασης του κυβερνήτη να μεταβεί από τον έλεγχο του πληθωρισμού στον πολύ χαμηλότερο βασικό πληθωρισμό. Προέβλεψε επίσης ότι το τουρκικό νόμισμα θα δεχτεί νέες πιέσεις και θα καταγράψει νέα ιστορικά χαμηλά.

Η TCMB τελικά έκοψε δύο φορές περισσότερα από ό,τι προέβλεψε ο Ακσόι, αλλά είχε δίκιο για τη λίρα, η οποία υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ανακτώντας τον τίτλο της ως το φετινό νόμισμα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις.

Ο Ακσόι είπε στο Bloomberg News ότι εγκαταλείποντας τη δέσμευσή του να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από την αύξηση των τιμών και αλλάζοντας τη διασύνδεση του επιτοκίου με τον βασικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαλείφει τα ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτζίογλου είχε αφήσει περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης, χάνοντας μέρος της αξιοπιστίας του. Αλλά αρνήθηκε να προβλέψει πόσο βαθιά θα μπορούσαν να φτάσουν αυτές οι περικοπές.

“Η πιθανότητα λήψης μιας υποκειμενικής απόφασης περικοπής έχει αυξηθεί”, είπε. “Επομένως, είναι αδύνατο να δώσουμε συνολικό αριθμό περικοπών για το υπόλοιπο του έτους”.

Ο Ακσόι είπε ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να ξεκινήσει νωρίς τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης μπορεί να ωθήσει τους ξένους επενδυτές να αποχωρήσουν από τις αγορές ανταλλαγής και ομολόγων, πράγμα που σημαίνει ότι “η πίεση υποτίμησης της λίρας και, ως παρενέργεια, η ανοδική πίεση πληθωρισμού, πιθανότατα θα συνεχιστεί”.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει την τρέχουσα πρόβλεψη του Ακσόι στο 17%. Ο Ακσόι προβλέπει ότι η ζήτηση θα παραμείνει σχετικά ισχυρή ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, διατηρώντας τον πληθωρισμό αυξημένο και το επόμενο έτος. Η πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό για το τέλος του 2022 είναι 14%, σημαντικά υψηλότερη από τον στόχο της κυβέρνησης για το 9,8%.

Πέτρος Κράνιας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.