Ο… «σωτήρας» που έγινε ο τιμωρός της μεσαίας τάξης!

Ο Άδωνις παραδέχθηκε με κυνισμό πως η κυβέρνηση στοχεύει στη διάλυση 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στις εκλογές του2019 πολλοί μικρομεσαίοι, απηυδισμένοι από τις φοροεπιδρομές του τρίτου Μνημονίου, στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύοντας πως θα γίνει… ο σωτήρας τους. Σήμερα, περίπου δυόμισι χρόνια από εκείνες τις εκλογές, η μεταλλαγμένη από τα εκσυγχρονιστικά και νεοφιλελεύθερα προτάγματα του Κώστα Σημίτη Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί στον Νο 1 τιμωρό της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος μια κυβέρνηση, της οποίας υπουργοί χαρακτήριζαν τους μικρομεσαίους «ζόμπι», υιοθέτησαν το σχέδιο Πισσαρίδη, που βλέπει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως ελληνική παθογένεια, και έχουν έναν υπουργό Ανάπτυξης που δηλώνει, χωρίς ενδοιασμό, πως οιμικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε θα βάλουν λουκέτο είτε θα συγχωνευτούν.

Η τελευταία φράση ανήκει στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, σε μια κρίση ειλικρίνειας, παραδέχθηκε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση στοχεύει στη διάλυση περίπου 800.000 επιχειρήσεων, που απαρτίζουν σήμερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

«Επιχειρήσεις με δύο-τρεις εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;». Με αυτόν τον κυνικό τρόπο ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον βασικό κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στο Kontra24 και στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες, θα δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο στην περίπτωση που αυτές συγχωνεύονται, με άλλα λόγια αν τις εξαγοράσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως γίνεται στην πραγματικότητα.

Ο κατά δική του δήλωση καλύτερος υπουργός Οικονομίας που είχε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα για να δικαιολογηθεί επικαλέστηκε, μάλιστα, ταευρωπαϊκά δεδομένα που λαμβάνουν ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτές που έχουν έως 250 εργαζομένους και έως 50.000.000 τζίρο.

Μόνο που για ακόμα μια φορά πιάστηκε στα πράσα: να λέει είτε ψέματα είτε να είναι αδιάβαστος, και αυτό διότι η Κομισιόν χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις αυτές «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας της Ευρώπης, ενώ τις διαχωρίζει ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτουν σε micro (έως 10 εργαζόμενοι), small (έως 50 εργαζόμενοι) και medium (έως 250 εργαζόμενοι).

Όπως ήταν λογικό, οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Νικολαΐδη να δηλώνει «καμία πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης για τις χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσβαση σε αυτό θα έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα τις εξαγοράσουν». «Και κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι της Ν.Δ., που τελικά έχει δράκο» έγραψε χαρακτηριστικά.

Αντίδραση υπήρξε και από το ΚΙΝ.ΑΛ., μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη. «Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα» δήλωσε.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.