Διπλή ενίσχυση στα νοικοκυριά για τις ανατιμήσεις σε ρεύμα –πετρέλαιο – Πώς… σβήνουν οι επιβαρύνσεις

«Σβήνει» τις επιβαρύνσεις από τα τιμολόγια ρεύματος και απορροφά μέρος των επερχόμενων ανατιμήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, με δυο κινήσεις η κυβέρνηση: Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, από την μια θα αυξηθεί το επίδομα για την αγορά πετρελαίου και από την άλλη θα επιδοτηθούν –τουλάχιστον-το επόμενο τρίμηνο οι λογαριασμοί ρεύματος!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Κοντά στα 800 ευρώ υπολογίζεται πως θα φτάσει το φετινό επίδομα θέρμανσης, την ώρα που θα υπάρξουν και κρατικές επιχορηγήσεις –οι οποίες σε συνδυασμό με εκπτώσεις από την ΔΕΗ- θα περιορίσουν ή θα μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις, νοικοκυριό με κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα. Διαφορετικά θα χρεωνόταν 20 έως 44 ευρώ.

Πόσο πάει η επιχορήγηση στους λογαριασμούς ρεύματος
Συγκεκριμένα, για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος, όπως εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο.
Να σημειωθεί πως η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

πετρέλαιο - ρεύμα

Ανεβαίνει στα 780 ευρώ το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Με την αύξηση του 20% που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το κατώτατο επίδομα θέρμανσης τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα διαμορφωθεί στα 96 ευρώ και το ανώτατο στα 780.
Τα τελικά ποσά του επιδόματος, πάντως, καθορίζονται από έναν μαθηματικό τύπο και μέσα από μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για μέθοδο η οποία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

πετρέλαιο
Πώς λειτούργησε όμως πέρυσι το σύστημα που εφαρμόστηκε για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης; Βάση υπολογισμού για το επίδομα ήταν τα 220 ευρώ. Αυτό το ποσό πολλαπλασιαζόταν με έναν ειδικό συντελεστή που είχε υιοθετηθεί για κάθε οικισμό σε ολόκληρη την χώρα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του τι ποσό έβγαζε αυτός ο υπολογισμός, το επίδομα θέρμανσης που έβλεπε τελικά ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν έπεφτε κάτω από τα 80 ευρώ. Τα ποσά που προέκυπταν, μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς, προσαυξάνονταν κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας: Εντούτοις, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης -σε καμία περίπτωση- δεν ξεπερνούσε τα 650 ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν τα υψηλότερα ποσά
Αυτός ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ουσιαστικά «εξατομίκευε» τα χορηγούμενα ποσά, καθώς όπως μπορεί να δει κανείς μέσα και από τα σχετικά παραδείγματα, προέκυπταν διαφορές στο επίδομα ακόμη και ανάμεσα σε οικογένειες που μπορεί να ζουν στην ίδια πόλη, αλλά διαμένουν σε διαφορετικές γειτονιές. Εκ των πραγμάτων τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος χορηγούνταν σε ορεινά χωριά. Ας δούμε όμως ενδεικτικά τι πήραν ενδεικτικά σε κάποιες από αυτές τις ορεινές περιοχές νοικοκυριά χωρίς παιδιά:

  • Το υψηλότερο ποσό επιδότησης το έλαβαν οι κάτοικοι του χωριού Βελούχι Ευρυτανίας, καθώς αυτό διαμορφωνόταν στα 356,4 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
  • Στο Νυμφαίο, στην Φλώρινα, το επίδομα θέρμανσης ήταν στα 332,20 ευρώ.
  • Περτούλι Τρικάλων εκεί το ποσό του επιδόματος διαμορφώθηκε στα 299,2 ευρώ.
  • Ραφήνα, χωριό της Καρδίτσας στα δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, το επίδομα ήταν στα 281,6 ευρώ.
  • Στο Νεστόριο της Καστοριάς, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης έφτανε τα 272,80 ευρώ.
  • Και στο ορεινό χωριό Καστανιά, στο νησί της Σάμου, το επίδομα θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 125,40 ευρώ

Για… λίγους το ανώτατο ποσό του επιδόματος

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορούσε να διαπιστώσει κανείς μέσα από τα παραδείγματα αυτά, ήταν ότι το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης που καθόριζε το κράτος στα 650 ευρώ ήταν μάλλον … απίθανο να το δει στον τραπεζικό του λογαριασμό κάποιος συμπολίτης μας: Όπως επισημάναμε η υψηλότερη επιδότηση αντιστοιχεί στο Βελούχι Ευρυτανίας. Το ποσό εκεί για μια οικογένεια χωρίς παιδιά ήταν 356,4 ευρώ: Φυσικά αυτό το ποσό προσαυξανόταν κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Άρα, αν υποθέσουμε ότι δικαιούχος έμενε στο Βελούχι το χωριό με την υψηλότερη επιδότηση στην χώρα, για να πάρει τα 650 ευρώ της ανώτατης επιδότησης που χορηγεί το Κράτος θα έπρεπε να έχει … 8 παιδιά!! Με μια προσαύξηση λόγω των προστατευόμενων τέκνων που φτάνει το 80%! Με άλλα λόγια, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης των 650 ευρώ, ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες που ζουν σε ορεινά χωριά το έλαβαν. Το πιο πιθανό είναι κάτι ανάλογο να συμβεί και φέτος με το ανώτατο ποσό των 780 ευρώ.

Η ιδιαιτερότητα με το επίδομα στα νησιά
Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και οι διαφορές που υπήρχαν στο ύψος του επιδόματος το οποίο εισπράττουν οικογένειες που ζουν σε οικισμούς με λίγα χιλιόμετρα διαφορά μεταξύ τους, αλλά και από την πόλη. Κάτι που αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα νησιά μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο νομό Ρεθύμνης στην Κρήτη. Και εδώ ας δούμε τι ποσά εισέπραξαν οικογένειες χωρίς παιδιά.

 

  • Στα ορεινά Ζωνιανά το ποσό που αντιστοιχούσε σε επίδομα θέρμανσης ήταν 125,40 ευρώ.
  • Χαμηλότερα στο χωριό Αμνάτος ο υπολογισμός βάσει της σχετικής λίστας έβγαζε ποσό της τάξης των 79,2 ευρώ
  • Ενώ στο λιμάνι στο Ρέθυμνο το επίδομα θέρμανσης που προέκυπτε ήταν 41,8 ευρώ.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που έλαβαν τα νοικοκυριά τόσο στην Αμνάτο όσο και στο Ρέθυμνο ήταν 80 ευρώ, δηλαδή το κατώτατο ποσό (σ.σ.: το οποίο φέτος θα ανέβει στα 96 ευρώ), ανεξάρτητα το εάν έβγαζε ο «αλγόριθμος» χαμηλότερα νούμερα. Αυτό βεβαίως ισχύει για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις ανά την Επικράτεια.

Διαφορές ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά

Στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, εντοπίστηκαν διαφορές στο ύψος του επιδόματος που χορηγείται σε οικογένειες δικαιούχων ακόμη και μέσα σε λίγα τετραγωνικά απόσταση… Στην κυριολεξία από γειτονιά σε γειτονιά. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια οικογένεια δικαιούχων με δύο παιδιά στην πρωτεύουσα. Αν διέμεναν:

  • Στην Αγία Παρασκευή ή τα Γλυκά Νερά, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που έβαλαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι 150,48 ευρώ
  • Στην περιοχή του Ταύρου το ποσό διαμορφωνόταν στα 100,32 ευρώ
  • Στην Βουλιαγμένη το επίδομα ήταν 96 ευρώ
  • Στο κέντρο της Αθήνας 116 ευρώ .
  • Σε ορεινές περιοχές (όπως ο Δήμος Αχαρνών) το επίδομα θέρμανσης ανέβαινε στα 249 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.