Η ακρίβεια μάς έπιασε στον «ύπνο»: Ραγδαίες αυξήσεις τιμών σε βασικά τρόφιμα και καύσιμα μέσα στον Αύγουστο (video)

Αγωνία σε χιλιάδες νοικοκυριά για τις αυξήσεις – «φωτιά» που αγγίζουν ακόμα και το 91%, οι οποίες καταγράφηκαν στις τιμές τον φετινό Αύγουστο, σε σύγκριση με τον περσινό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν τον αυγουστιάτικο πληθωρισμό.

Ενδεικτικό είναι πως τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου σημειώνουν οι τιμές σε φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9, νωπά λαχανικά 21,5%, βρώσιμα έλαια 17,6% και ελαιόλαδο 7,1%. Ανοδικά, όμως, κινήθηκαν οι τιμές τον Αύγουστο και στους τομείς των καυσίμων – λιπαντικών κατά 17,4%, αρνί – κατσίκι 12,2%, ξενοδοχεία 11,4%, ψάρια νωπά 8%, φρούτα 4,2%, πουλερικά 4,5% και στα τυριά κατά 3,4%.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτές πλήρωσαν περισσότερα και για τη μεταφορά τους με αεροπλάνο (9%), αλλά και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία (11,4%).

Στο σύνολο, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020, προέκυψε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, γνωστοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για επίπεδο που είχε να δει η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αναλυτικά οι -δεκάδες- αυξήσεις

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9% τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές (αυξήσεις/μειώσεις των δεικτών) στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών, κατά:

  • 3,0% στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 4,4% στη στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 6,7% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,2% στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών, κατά:

  • 0,4% στα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 2,6% στην ομάδα ένδυση και την υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,5% στα «διαρκή» αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 0,5% στην Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 2,6% στις επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • 0,7% στην αναψυχή και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 1,1% σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοικοκυριά

Ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αγορές, κυβερνήσεις και κεντρικοί τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν, θεωρώντας το φαινόμενο παροδικό, το οποίο θα αρχίσει να ξεθωριάζει σχετικά σύντομα και, πάντως, μέσα στο 2021. Οι πολίτες, βέβαια, κάθε άλλο παρά ήσυχοι αισθάνονται, βλέποντας μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το ψωμί και γενικά τα τρόφιμα να ακολουθούν ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και καύσιμα κάνουν, επίσης, σε υψηλές «πτήσεις» και ο φόβος όλων είναι, πλέον, τι θα συμβεί το χειμώνα, ειδικά στην περίπτωση που αυτός είναι «βαρύς».

Σύμφωνα με το imerisia.gr, ουσιαστική και συντονισμένη απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον με όλους εκείνους που έχουν λόγο στην ανάληψη δράσεων να θεωρούν ότι η ανοδική κίνηση των τιμών είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, διότι επανεκκίνησε η οικονομία μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας λόγω της πανδημίας.

Οι αναλυτές και οι υποστηρικτές του δόγματος «μπόρα είναι θα περάσει» σημειώνουν ότι είναι φυσιολογικό αυτό να συμβεί αφού υπήρξαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ούτε η Fed αλλά ούτε και η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) θεωρούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ταρακουνήσει την παγκόσμια οικονομία και γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρούν αναγκαία την λήψη μέτρων και μάλιστα δραστικών, υποστηρίζοντας, ουσιαστικά, πως οι αγορές «θα βρουν μόνες τους τον δρόμο»…

Αποκλιμάκωση το 2022 αναμένει η ΕΚΤ

Σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 3%, είπε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και το φθινόπωρο. Προχώρησε την ανοδική, εκ νέου, αναθεώρηση για το σύνολο του 2021 στο 2,2%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα αποκλιμακωθεί το 2022 στο 1,7% και περαιτέρω το 2023 στο 1,5%, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ είναι πληθωρισμός στο 2%.

Επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ, ότι πολλοί από τους λόγους αύξησης του πληθωρισμού είναι προσωρινοί και θα υποχωρήσουν, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ισχυρότερες και για μεγαλύτερο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις, αν συνεχιστεί η στενότητα στην προσφορά, λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα, όπως οι ημιαγωγοί.

Όπως είπε, οι λόγοι για την αύξηση των τιμών είναι τρεις: η επανεκκίνηση της οικονομίας, η στενότητα στην προσφορά, με τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων («μένει να φανεί», πρόσθεσε, πόσο ισχυρή θα είναι και η διάρκειά της) και οι αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός, είπε, θα έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια, αν οι αυξήσεις των τιμών οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των μισθών, προσθέτοντας ότι για την ώρα αυτό δεν φαίνεται.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι οικονομικοί υπουργοί επεξεργάζονται πυρετωδώς σχέδια ανάσχεσης της ακρίβειας. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να το περιγράψει το Σάββατο στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, το οποίο και θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες: ο ένας είναι να πληρώσουν λιγότερα, τουλάχιστον στο κομμάτι της ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και ο άλλος, να αυξηθεί σε ένα βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.