Η περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ: Πώς έφτασε να υιοθετήσει το bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Οργισμένες διαδηλώσεις σημάδεψαν τη χθεσινή πρώτη ημέρα που το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμά του.

Πάνω από 1.000 άτομα βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα κατά του Bitcoin, ενώ όπως φαίνεται στα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ1, έκαψαν λάστιχα και έκλεισαν δρόμους. Οι διαδηλωτές φώναζαν ότι ο λαός θα βγει ζημιωμένος καθώς φοβούνται ότι σε λίγο καιρό μισθοί και συντάξεις θα πληρώνονται με το κρυπτονόμισμα.

Επίσης τονίζουν ότι τεχνολογικά η χώρα δεν είναι έτοιμη ώστε να χρησιμοποιήσει το Bitcoin. Τη χθεσινή πρώτη ημέρα υπήρξαν αναταράξεις στην αξία του κρυπτονομίσματος, ενώ η εφαρμογή που θα είναι το ψηφιακό πορτοφόλι των πολιτών, κατέρρευσε και σε πολλές περιπτώσεις οι πλατφόρμες δεν ήταν διαθέσιμες για να χρησιμοποιηθούν.

bitcoin - διαδηλώσεις

Τι αλλάζει με το Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin και όπως επισημαίνεται στην ουσία πρόκειται για ένα πείραμα. Βασικός στόχος είναι να γλιτώσουν τα κόστη των εμβασμάτων.

Η αλλαγή σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα δέχονται πληρωμές σε bitcoin μαζί με το αμερικανικό δολάριο, που είναι το επίσημο νόμισμα του Σαλβαδόρ από το 2001 και θα παραμείνει νόμιμο χρήμα.

Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος προώθησε την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος, λέει ότι θα βοηθήσει τους Σαλβαδοριανούς να εξοικονομήσουν κάπου 400 εκατ. δολάρια που, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, δαπανώνται ετησίως για προμήθειες από εμβάσματα.

Ο 40χρονος πρόεδρος είναι δημοφιλής στον λαό αλλά οι επικριτές του, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον κατηγορούν ότι διαβρώνει τη δημοκρατία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι σκεπτικιστές λένε ότι το bitcoin μπορεί να αυξήσει τους κανονιστικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για την κεντροαμερικανική χώρα και δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σαλβαδοριανοί είναι επιφυλακτικοί λόγω της μεταβλητότητας του κρυπτονομίσματος, το οποίο μπορεί να χάσει αξία εκατοντάδων δολαρίων μέσα σε μία ημέρα.

Για να προθερμάνει ένα επιφυλακτικό κοινό, ο Μπουκέλε υποσχέθηκε σε κάθε πολίτη 30 δολάρια σε bitcoin αν εγγραφούν σε ένα κυβερνητικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Πριν από την υιοθέτησή του, το Σαλβαδόρ αγόρασε 400 bitcoin, είπε ο Μπουκέλε, βοηθώντας την τιμή του νομίσματος να ξεπεράσει τα 52.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Μερικοί πολίτες είναι αισιόδοξοι. «Θα είναι ωφέλιμο.. έχουμε μέλη της οικογένειάς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορούν να στέλνουν χρήματα χωρίς κόστος, ενώ οι τράπεζες χρεώνουν», δήλωσε η Ρέινα Ισαμπέλ Αγκίιάρ, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην El Zonte Beach, περίπου 49 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Γνωστή ως παραλία bitcoin, η πόλη Ελ Σόντε φιλοδοξεί να γίνει μία από τις πρώτες οικονομίες bitcoin στον κόσμο.

Ενόψει της υιοθέτησης του bitcoin, η κυβέρνηση εγκατέστησε ΑΤΜ που θα επιτρέπουν τη μετατροπή bitcoin σε δολάρια και αναλήψεις χωρίς προμήθεια από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που αποκαλείται Chivo.

O Μπουκέλε προσπάθησε τη Δευτέρα, να μετριάσει τις προσδοκίες για γρήγορα αποτελέσματα και ζήτησε υπομονή.

«Όπως όλες οι καινοτομίες, η διαδικασία bitcoin του Σαλβαδόρ έχει μια καμπύλη μάθησης. Κάθε δρόμος για το μέλλον είναι όπως αυτός και δεν θα γίνουν όλα μέσα σε μια μέρα ή σε ένα μήνα», είπε στο Twitter.

Το κρυπτονόμισμα είναι πολύ ασταθές, φθάνοντας τα 64.000 δολάρια τον Απρίλιο και πέφτοντας σχεδόν σε χαμηλό 30.000 δολαρίων τον Μάιο φέτος.

Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος μαζί με το αμερικανικό δολάριο έχει θολώσει την προοπτική καθώς το Σαλβαδόρ επιδιώκει ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα δισ. δολάρια για χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναλυτές φοβούνται πως η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε να πυροδοτήσει ξέπλυμα χρημάτων σε μια χώρα με σοβαρά προβλήματα κυβερνητικής διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.