Bloomberg: Σοκ στην Ευρώπη από τις τιμές στην ενέργεια – Ρεκόρ σε φυσικό αέριο και ρεύμα

«Το φάντασμα της ενεργειακής φτώχειας μπορεί να πέσει γρήγορα σε όλη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα», αναφέρουν αναλυτές

Όπως γράφει δυσοίωνα το Bloomberg, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοκ από τιμές της ενέργειας, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η κρίση της παροχής φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία, καθώς οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά και οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία, αυξάνοντας τη ζήτηση. Οι αυξανόμενες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες κατανάλωσης πολλής ενέργειας, από λιπάσματα έως χάλυβα, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή.

Οι τιμές αυξάνονται παρόλο που είναι ακόμα καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή, δημιουργώντας τις βάσεις για έναν δύσκολο χειμώνα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές ταυτόχρονα, καθώς αυξάνονται επίσης τα πάντα από τα τρόφιμα έως το κόστος μεταφοράς, ένας πονοκέφαλος για τους πολιτικούς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση.

nb pinakas bloomberg

«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», δήλωσε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, της ομάδας ανάλυσης της γαλλικής εταιρείας Engie SA. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ… σφιχτό χειμώνα».

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία έφτασαν σε ρεκόρ τη Δευτέρα, όπως και οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βραχυπρόθεσμη ισχύς στη Βρετανία σκαρφάλωσε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς το συμβόλαιο του επόμενου έτους στη Γερμανία-τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη-ανέβηκε επίσης σε ρεκόρ.

Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου περιορίζουν την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Όλα αυτά οδήγησαν το κόστος ρύπανσης στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση φυσικού αερίου μετά τον πικρό χειμώνα που οι χώροι αποθήκευσης εξαντλήθηκαν. Η αύξηση των αποθεμάτων – ήδη στο χαμηλότερο δεκαετίας – δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Ρωσία να περιορίζει τις ροές σε μια εποχή που η Ασία συλλέγει φορτία LNG που διαφορετικά θα κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.

nb pinakas bloomberg1

Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετές διακοπές να διακόπτουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα. Η εγχώρια παραγωγή είναι επίσης σε πτώση, με το γιγαντιαίο πεδίο φυσικού αερίου Groningen στην Ολλανδία να κλείνει πιθανώς, τρία χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές που διαπραγματεύονται σε σπάνια πριμοδότηση με το αργό πετρέλαιο.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν ήδη οδηγήσει τον γερμανικό πληθωρισμό στο υψηλότερο από το 2008. Οι τιμές αυξήθηκαν 3,4% τον Αύγουστο, υψηλότερο από το ποσοστό 2% που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ζώνη του ευρώ. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα εάν επαναληφθεί ο κρύος καιρός το 2018.

«Εάν έχουμε ένα καιρικό γεγονός όπως το ‘Τέρας της Ανατολής’, δεν θα εκπλησσόμουν αν είχαμε τριψήφιες τιμές», δήλωσε ο Hoarau.

Στελέχη ενέργειας από τον ιταλικό κολοσσό κοινωφελών υπηρεσιών Enel SpAκαι την αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG, έχουν ήδη προειδοποιήσει για έναν δύσκολο χειμώνα. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αύξηση 20% του μέσου λογαριασμού κοινής ωφέλειας διπλού καυσίμου των Ευρωπαίων καταναλωτών λιανικής, σύμφωνα με την Citigroup Inc.

«Το φάντασμα της ενεργειακής φτώχειας μπορεί να πέσει γρήγορα σε όλη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

nb fysiko aerio solines

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την Electricite de France SA ως την EON SE, έχουν ήδη αυξήσει τις εγχώριες τιμές.

«Καθώς η τρέχουσα ισχύς στις τιμές χονδρικής τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από τα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, πιθανότατα θα επικεντρωθεί περισσότερο ο ρόλος των κυβερνήσεων στον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Glenn Rickson, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης ισχύος στην S&P Global Platts στο Λονδίνο.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ήδη σημάδια έντασης και δεν έχει κάνει καν ακόμα κρύο. Οι τιμές για τη Δευτέρα έφτασαν σε ρεκόρ μετά από ασθενείς ανέμους και την καθυστερημένη επιστροφή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων που σήμαινε μειωμένες εφεδρικές προμήθειες. Ενώ ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου National Grid Plc διαβεβαίωσε την αγορά ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη, παραδέχτηκε ότι το «μαξιλάρι» της εφεδρικής προσφοράς φέτος το χειμώνα θα είναι μικρότερο από πέρυσι.

Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν την παραγωγή άνθρακα πιο κερδοφόρα, αυξάνοντας το κόστος των αδειών άνθρακα που απαιτούνται για την κάλυψη των εκπομπών.

«Οι άνθρωποι που εμπορεύονται την αγορά άνθρακα είναι όμηροι της τύχης του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Louis Redshaw, διευθυντής της Redshaw Advisors Ltd. «Εάν μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, τα λιγνιτικά εργοστάσια θα βγουν εκτός συναγωνισμού και όσοι κατέχουν αυτόν τον άνθρακα θα θέλουν να πουλήσουν».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.