Έρχονται τέλος Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Μαζί με το «τσουνάμι» αυξήσεων σε μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα θα βγουν και τα εκκαθαριστικά

facebook sharing button

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα υπολογιστούν με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο φόρος ακινήτων θα φτάσει στα χέρια των ιδιοκτητών την ώρα που θα χτυπά το τεράστιο κύμα ακρίβειας σε μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα, όπως λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, γάλα, ψάρια, κρέας, ακόμη και ο καφές.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022, καθώς τα έσοδα θα μπορούν να προσμετρηθούν στον φετινό Προϋπολογισμό, ο οποίος κλείνει επίσημα τον δεύτερο μήνα του νέου έτους.

σπίτι ευρώ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις φοροτεχνικών, δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα διπλής καταβολής της δόσης έως το τέλος Οκτωβρίου, προκειμένου να δοθεί επιπλέον ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα προλάβουν να τακτοποιήσουν την οφειλή του Σεπτεμβρίου.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες έχουν μείνει αμετάβλητες από το 2018, ενώ οι νέες τιμές, που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2022, θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό του αλγορίθμου για τον φόρο ακινήτων που θα πληρωθεί το ερχόμενο έτος.

Από μηδενική βάση αναμένεται να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022, καθώς η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, αλλά και η ένταξη σχεδόν 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να ξαναγράψει τον φόρο.

Έτσι, η 18μελής ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναζητά τη φόρμουλα για τα νέα κλιμάκια, τους νέους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, αλλά και τους συντελεστές παλαιότητας για τον τελικό καθορισμό του φόρου.

Σημειώνεται ότι από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για το 2021, το 2022 και το 2023 ακίνητα ακατάλληλα ή επικίνδυνα προς χρήση στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.