Βαριές ποινές και λουκέτα για τις αποδείξεις

Του Δημήτρη Χριστούλια

Η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη φορολογικών ελέγχων, καθώς οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας ωθούν μια μερίδα επαγγελματιών του εμπορίου σε παραβάσεις, με αιχμή τις αποδείξεις, προκειμένου να καλύψουν την οικονομική τρύπα που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Το φαινόμενο φαίνεται ότι παίρνει διαστάσεις, εξ ου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε οδηγίες προς τον φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό για ελέγχους 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, προβλέπονται τα εξής:

1) Λουκέτο έως και 10 ημέρες: Η διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσοτέρων από 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Το λουκέτο μπαίνει άμεσα, για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις, ανεξαρτήτως αξίας, και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης.

2) Αναστολή λειτουργίας για ένα μήνα: Στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου την οποία αφορά ο έλεγχος. Οι ποινές διαφοροποιούνται στην περίπτωση που η φορολογική νομοθεσία ορίζει πως για μη έκδοση αποδείξεων ή παρεμπόδιση ελέγχων επιβάλλονται πρόστιμα αντί για αναστολή λειτουργίας, όπως προβλέπεται -για παράδειγμα- για φροντιστήρια, φαρμακεία, γραφεία τελετών, ξενοδοχεία κ.ά.

3) Και πρόστιμο και λουκέτο: Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της ΑΑΔΕ ή χρησιμοποίησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια και εξαιτίας εκτέλεσης της υπηρεσίας του, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, επιβάλλονται σωρευτικά:

-Ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ στον υπαίτιο διάπραξης των ανωτέρω πράξεων.

-Αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαίτιου διάπραξης των ως άνω πράξεων, από 2 έως 6 μήνες την πρώτη φορά και από 6 μήνες έως και 3 χρόνια στην περίπτωση υποτροπής

Διαβάστε ΕΔΩολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.