Μοιράζουν 30,5 δισ. σε μία μέρα!

Η Βουλή θα κληθεί την Παρασκευή – τελευταία ημέρα λειτουργίας της πριν κλείσει όλο τον Αύγουστο για θερινές διακοπές – να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που ουδείς στην Ελλάδα έχει δει: την δανειακή σύμβαση για τα 30,5 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης.

«Με ένα νόμο και ένα άρθρο και σε μία μέρα» (που θα έλεγαν και οι παλαιοί ΣΥΡΙΖΑίοι). Που και πως μοιράζονται αυτά τα χρήματα; Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ελληνική Βουλή. Η τελευταία θα κληθεί την Παρασκευή – τελευταία ημέρα λειτουργίας της πριν κλείσει όλο τον Αύγουστο για θερινές διακοπές – να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που ουδείς στην Ελλάδα έχει δει: την δανειακή σύμβαση για τα 30,5 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Κύρωση της σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα (και μέσα από τη δανειακή σύμβαση…) θα είναι 30,5 δισ. ευρώ.

Κανονικά τέτοια νομοθετήματα με τεράστιο οικονομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον θα έπρεπε να έρθουν ύστερα διαβούλευση και με εκτενή διάλογο εκτός και εντός της Βουλής. Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιηθούν όλα σε 2 συνεδριάσεις της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε μία συνεδρίαση Επιτροπών και αμέσως μετά θα πάει στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί επίσης σε μία Ολομέλεια. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, που έλεγε η διαφήμιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω του αντικειμένου του νομοσχεδίου θα έπρεπε να συνεδριάσουν πολλές από τις μόνιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Όμως ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αποφάσισε ότι θα συνεδριάσουν οι 4 από τις 5 Επιτροπές, όλες μαζί, σε μία και μόνη συνεδρίαση! Μόνο η Εξωτερικών και Άμυνας δεν θα συνεδριάσει. Η εισήγηση Τασούλα έγινε αποδεκτή στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα που θα συνεδριάζουν οι 4 από τις 5 Επιτροπές της Βουλής για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Ολομέλεια θα συζητείται το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση για το οποίο ήδη έχουν βγει τα μαχαίρια από τα θηκάρια.

Υπενθυμίζεται ότι εσχάτως η Βουλή θυμήθηκε τις καλύτερες μνημονιακές στιγμές κακής νομοθέτησης. Κάποτε τα μνημόνια καταπείθονταν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Τώρα το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση κατατέθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.