Η ΕΚΤ εμμένει στα μηδενικά επιτόκια και στη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θέλοντας να στηρίξει την  Ευρωπαικη οικονομία στην περιοδο τηα πανδημίας, αφήνει τα βασικά επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίστηκε το βασικό επιτόκιο για τον εφοδιασμό των εμπορικών τραπεζών να παραμείνει στο 0% , όπως ισχύει από το Μάρτιο του 2016. Η ΕΚΤ επίσης δεν αλλάζει το επιτόκιο καταθέσεων στο – 0,5 %. Επομένως, οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν εάν καταθέτουν επιπλέον χρήματα στην κεντρική τράπεζα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, τόνισε παντως πώς δεν υπήρξε ομόφωνη συμφωνία στο Δ.Σ, αλλά υπήρξε πλειοψηφία για την αναμόρφωση του guidance στα επιτόκια.

Μετά την αναμόρφωση του guidance το Δ.Σ. αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστωθεί ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα συνεχιστεί

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να αυξήσει το ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP το τρίτο τρίμηνο. Το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για κρατικά ομόλογα και εταιρικούς τίτλους που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020 έχει ήδη συμπληρωθεί δύο φορές. Έχει όγκο 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ και οι αγορές ομολόγων  ναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της για το άμεσο μέλλον. Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις των «γερακιών» για πρόωρο τέλος της χαλαρής  πορείας κατά της κρίσης.

Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για μια στρατηγική εξόδου, είπε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να μην θεωρούμε ότι η στρατηγική εξόδου θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.