Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αναγκαστεί σε τροποποίηση του σχεδίου καθώς το Συμβούλιο της Ε.Ε., που αποτελεί το τελευταίο στάδιο έγκρισης των προτάσεων των κρατών-μελών, εξέφρασε προβληματισμούς ζητώντας διευκρινίσεις και τροποποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν τον δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διασπορά του δανεισμού και τη διασφάλιση της φερεγγυότητας –υπέρ της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Μετά την αποκάλυψη για την «κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε πως επιβεβαιώνονται «μέχρι κεραίας» οι καταγγελίες περί πλιάτσικου.
Στη δήλωσή του, όσον αφορά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο, καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι».
Η κόντρα
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απέκρουσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «το ελληνικό πρόγραμμα κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από την Επιτροπή όσο και από τον διεθνή Τύπο» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «μηδενιστικό» πολιτικό αφήγημα.
«Δεν ρωτήσαμε τον κ. Σκυλακάκη εάν το κλίμα με την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τσάι και συμπάθεια, αλλά τον κ. Μητσοτάκη εάν ευσταθούν οι αποκαλύψεις (…)» απαντάει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών καλώντας σε απαντήσεις «επί της ουσίας».
Στο «χορό» των ανακοινώσεων και το ΜέΡΑ
Kριτική με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης ασκεί στην κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Τονίζει ότι «σήμερα μέχρι και οι διεφθαρμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών κατάλαβαν τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του, που ετοίμαζαν το μεγάλο φαγοπότι για πολύ λίγους με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας και είναι το μόνο σχέδιο κράτους μέλους για το οποίο υπάρχουν ενστάσεις».
Ο κ. Κριθαρίδης επισημαίνει ότι «ως ΜέΡΑ25 καιρό τώρα λέγαμε πως το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το ελληνικό σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’, ήταν μια τρύπα στο νερό, καθώς είναι μακροοικονομικά ασήμαντο, ισχνό για την πραγματική οικονομία και κοινωνία, αλλά αρκετά γενναιόδωρο με την παρασιτική ολιγαρχία δίχως σύνορα».
Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι «οι πολίτες λοιπόν και οι μικρομεσαίοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το ταμείο Φρανκεστάιν, που είναι σαφές προς τα πού θα κατευθυνθεί».
Το σχέδιο
Ανταπόκριση Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά
Η χώρα μας αναμένεται να λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη από την κρίση του νέου κορονοϊού.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι ενστάσεις ξεκίνησαν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου, που έχει συστηθεί για να παρακολουθεί την υλοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης. Εκεί, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, με επικεφαλής τη Σελίν Γκάουερ από τη Γερμανία, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.
Τα ερωτήματα έφτασαν ως το Συμβούλιο, όπου αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών, η οποία -όπως επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση – θα γίνεται μέσω τραπεζών. Η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες, και όχι σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιλεγούν από τις τράπεζες.
Επίσης, ανησυχία αποτελεί το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να ελέγξει στα δάνεια μέσω τραπεζών αν ο δανεισμός εξυπηρετεί τις δύο βασικές προϋποθέσεις-πυλώνες του Ταμείου ανάπτυξης: την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ο μόνος έλεγχος που μπορεί να γίνει θα ακολουθήσει, θα γίνει δηλαδή κατόπιν… εορτής, κάτι που ούτε η Κομισιόν, ούτε το Συμβούλιο επιθυμούν.
Έτερη ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη γλώσσα του σχεδίου, ώστε να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης της διαφάνειας και να διευκρινιστεί ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.