«Ιστορική» συμφωνία 130 χωρών για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών

Σε μια «ιστορική» συμφωνία κατέληξαν σήμερα 130 χώρες, όχι όμως και η Ιρλανδία, που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, η οποία προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή ενός φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου.

«Έπειτα από χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο μέτρων θα εγγυηθεί ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα καταβάλλουν το δίκαιο μέρος των φόρων που τους αναλογεί σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Ματίας Κόρμαν, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του.

Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στις προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη.

Το κείμενο αυτό, που βασίζεται στη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει στις αρχές Ιουνίου οι χώρες της G7, προβλέπει επίσης τη «δικαιότερη κατανομή» των κερδών μεταξύ των χωρών όπου έχουν την έδρα τους οι εταιρείες και εκείνων στις οποίες επικεντρώνεται η δραστηριότητά τους, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία.

Ο όρος αυτός στοχεύει κυρίως στους κολοσσούς του διαδικτύου.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για «μια ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία», ενώ ο Γερμανός ομόλογός της Όλαφ Σολτς σχολίασε ότι πρόκειται για «ένα κολοσσιαίο βήμα προς τη δικαιότερη φορολόγηση» που «θα αλλάξει τα πάντα».

Όπως υποστήριξε, η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να διασφαλίσουν ότι θα έχουν περισσότερους πόρους για να καλύψουν τις «σημαντικές προτεραιότητες», όπως είναι οι υποδομές και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Σολτς, οι 130 χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon.

Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 (οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου) θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου).

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι αυτή η «Λύση των δύο πυλώνων για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που εγείρονται από την ψηφιοποίηση της οικονομίας», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, είναι «η σημαντικότερη διεθνής φορολογική συμφωνία που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν αιώνα».

«Αυτό το σχέδιο των δύο πυλώνων θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για τις χώρες που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τα φορολογικά έσοδά τους για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς και τα δημόσια οικονομικά τους, επενδύοντας ταυτόχρονα στις αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, τις υποδομές και τα μέτρα που απαιτούνται ώστε η ανάκαμψη μετά την Covid-19 να είναι ισχυρή και βιώσιμη», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του.

Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν διορία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο ώστε «να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες» και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας μέχρι το 2023.

Το Δουβλίνο δεν υπέγραψε αλλά “στηρίζει” τη συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών

Η Ιρλανδία απέφυγε να υπογράψει σήμερα τη συμφωνία, την οποία στήριξαν 130 χώρες που διαπραγματεύονταν τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, λόγω του ύψους του φόρου που προτάθηκε, τουλάχιστον 15%, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, που διαπραγματευόταν εκ μέρους της Ιρλανδίας, δήλωσε ωστόσο ότι η χώρα του στηρίζει σε γενικές γραμμές τη συμφωνία.

«Δεν ήμουν σε θέση να συνταχθώ με την πλειοψηφία σήμερα, ειδικά για τον προτεινόμενο φόρο ύψους τουλάχιστον 15%», είπε.

«Εξέφρασα τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας, όμως παραμένω δεσμευμένος στη διαδικασία και στοχεύω να βρω μια λύση που η Ιρλανδία θα μπορεί να στηρίξει», πρόσθεσε.

Επιβάλλοντας φόρο 12,5,%, η Ιρλανδία προσέλκυσε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες, που την επέλεξαν για έδρα τους και επομένως έχει να χάσει περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες από τη μεταρρύθμιση αυτήν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.