«Θηλιά» στην κυβέρνηση η έκθεση Στουρνάρα

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021 που κατατέθηκε σήμερα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% εφέτος, 5,3% το 2022 και 3,90% το 2023, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, οι επιδόσεις μπορεί να είναι ακόμα καλύτερες. Για όσους όμως διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, η συγκεκριμένη έκθεση συνιστά θηλειά στο Μαξίμου, αφού οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με άνεση και να ξεπεραστούν. Εάν όμως αυτό δεν συμβεί, η πλήρης ευθύνη για την μη επίτευξη τους, θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση!

Σύμφωνα λοιπόν με την τράπεζα της Ελλάδος, η αντιμετώπιση της πανδημίας που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την επίτευξη των στόχων, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των επιλογών της!

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι τα υγειονομικά ρίσκα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά. Η εξάπλωση όμως των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα! Δηλαδή την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει τα σύνορα και να κατεβάσει τις μάσκες, ο Γιάννης Στουρνάρας υπενθυμίζει τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, η στρατηγική αντιμετώπισης των οποίων θα επέβαλε διαφορετικά μέτρα από αυτά που παίρνει η κυβέρνηση.

Επίσης, αποτιμά τα τουριστικά έσοδα βάση τον προαναγγελιών της κυβέρνησης, γνωρίζοντας όμως ότι αυτές οι προαναγγελίες αποτελούν μάλλον ονειρώξεις παρά τεκμηριωμένες προβλέψεις. Εάν λοιπόν δεν επιτευχθούν, η ευθύνη θα βαρύνει πάλι, αποκλειστικά το κυβερνητικό επιτελείο.

Προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες εάν αρθούν τα μέτρα στήριξης!

Μέσω της έκθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας, καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να μην βιαστεί με την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει τσουνάμι πτωχεύσεων επιχειρήσεων, εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έκρηξη της ανεργίας. Ο προϋπολογισμός του 2021 όμως ήδη έχει πάει στα βράχια, διότι οι προβλέψεις των δαπανών για τα μέτρα στήριξης ήταν υποδεέστερες από τις πραγματικές! Ο κεντρικός τραπεζίτης λοιπόν προτείνει υπέρβαση του προϋπολογισμού, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ένας επιπλέον κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, πηγάζει από μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης. Η απορρόφηση των οποίων όμως, έχει παρουσιαστεί με μεγάλη βεβαιότητα από την κυβέρνηση και αρκετές τυμπανοκρουσίες. Προφανώς, ο κύριος Στουρνάρας δεν εκτιμά ότι η αισιοδοξία της κυβέρνησης, αλλά κυρίως το σχέδιο για την απορρόφηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης είναι τεκμηριωμένο.

Από την άλλη πλευρά, τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, «η ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πλήρης απορρόφηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων και ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη κατά την περίοδο πρόβλεψης».

Υπογραμμίζει δε πως «λαμβάνοντας υπόψη την αξιοσημείωτη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, στο προσεχές διάστημα είναι πιθανό τα νοικοκυριά να αυξήσουν την κατανάλωσή τους σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό του αναμενομένου, αξιοποιώντας τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρεύσει για λόγους πρόνοιας και εξαιτίας της αναγκαστικής αναβολής καταναλωτικών δαπανών ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων». Εδώ προφανώς ο κεντρικός τραπεζίτης υιοθετεί πλήρως τις περίεργες δηλώσεις υπουργών που θεωρούν ότι η καραντίνα εκτίναξε τις καταθέσεις των νοικοκυριών, άρα και τα διαθέσιμα προς κατανάλωση τώρα που υπάρχει άρση των μέτρων.
Εάν λοιπόν αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί, η ευθύνη θα βαρύνει πάλι την κυβέρνηση και τις σίγουρος προβλέψεις των υπουργών της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.