ΒΟΜΒΑ: Oι λιγνίτες επιστρέφουν…

Για να Διασφαλίσουν … την Επάρκεια του Ενεργειακού Συστήματος ο ΑΔΜΗΕ … Ενέταξε Υποχρεωτικά στο σύστημα … δυο Λιγνιτικούς/ΑΗΣ …
Έπεται και Συνέχεια …
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται από χθες οι αρμόδιοι φορείς για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών έχουν αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος έναντι της υψηλής ζήτησης ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε χθες στην υποχρεωτική ένταξη μιας λιγνιτικής μονάδας στο σύστημα (Αγ. Δημήτριος 5) ενώ για σήμερα προγραμμάτισε την υποχρεωτική ένταξη δύο λιγνιτικών μονάδων πέραν των δύο που η ΔΕΗ είχε εντάξει από μόνη της στην αγορά.

Τις τελευταίες ημέρες του καύσωνα, στη χώρα μας αναδεικνύεται και το έλλειμμα της ηλεκτροπαραγωγής, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες. Ήδη περίπου 1,1 GW έχουν αποσυρθεί. Απόφαση, βέβαια, η οποία ελήφθη μετά τις προβλέψεις για την άνοδο του κόστους των δικαιωμάτων CO2.

Ωστόσο, για να διατηρηθεί η επάρκεια ρεύματος, το ρόλο ανέλαβαν να σηκώσουν οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών. Οι ΑΠΕ, όπως, συμβαίνει παγκοσμίως δεν είναι ικανές να διαθέτουν κάθε μέρα και κάθε ώρα την ισχύ τους.

Έτσι τις μέρες αυτές των υψηλών θερμοκρασιών η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ημερησίως έχει εκτιναχθεί στις 177.215 Μεγαβατώρες. Ο ΑΔΜΗΕ για να καλύψει τη ζήτηση ωθήθηκε στο να βάλει ξανά σε λειτουργία τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, εκ των οποίων η μία προ ωρών δεν άντεξε… Είναι στο φουλ η παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου, ενώ για κακή τύχη… οι ΑΠΕ απουσιάζουν… Για την ακρίβεια λόγω της άπνοιας τα αιολικά δεν συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή. Συμμετέχουν μόνο τα φωτοβολταϊκά και αυτά υπό τον κίνδυνο να μην είναι όλες τις ώρες διαθέσιμα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που έχει απλωθεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.